Elämäntapayrittäjän palkkana on henkinen hyvinvointi

Vuokko Alvarin työura palkollisena katkesi lamavuosiin. Tiukkoina aikoina vaadittiin rohkeutta, heittäytymistä ja uskoa onnistumiseen. Niiden ansiosta syntyi hyvinvointiyritys, jonka kaupanpäällisenä Alvari saavutti mielenrauhan.

Kello käy puoli yhdeksää aamulla. Marraskuinen keli on tympeän harmaa ja tuuli kolea, mutta hyvinvointivalmentaja Vuokko Alvarilla on hymy herkässä. Hän on jo ehtinyt lenkittää koiranpentuaan, lähettää lapset kouluun ja polkaista pyörälenkin. Seuraavat tunnit vierähtävät kurssilla.

Juuri tästä syystä yrittäminen on moniosaajan sydäntä lähellä.

­ ”Voin vapaasti organisoida aikatauluni. Itsensä työllistäminen antaa joustavuutta, joka on harvoin mahdollista muissa ammateissa.”

Alvarin mukaan yrittäjyyden plussapuoliin kuuluu myös työn mielekkyys. Vuodesta toiseen voi tehdä juuri sitä, mistä kulloinkin on innostunut.

Lama ratkaisi uravalinnan

Yrittäjäksi ryhtyminen ei kuitenkaan ollut Alvarille itsestään selvä valinta. Pienyrittäjäperheen vesa varttui leipomon ja kartanomajatalon katveessa ja näki alan hyödyt ja haasteet lähietäisyydeltä. Aikuisuuden kynnyksellä palkkalistoilla olo tuntui varteenotettavalta vaihtoehdolta.

”Opiskelin maatalousmetsätieteiden maisteriksi ja valmistumisen jälkeen aloin hakea töitä. Halusin päästä johonkin organisaatioon”, Alvari muistelee.

Työura vei nuoren naisen Kainuun kautta Pariisiin. Kokemusta ja kielitaitoa karttui, mutta työpaikat eivät tuntuneet täysin omilta. Alitajunnassa alkoi kutkutella ajatus oman yrityksen perustamisesta. Lopulta olosuhteet avittivat päätöksen tekemisessä.

”Palasin Suomeen vuonna 1993, pahimpaan lama-aikaan. Töitä ei ollut tarjolla, joten ryhdyin yrittäjäksi.”

Hyppy yrittäjyyteen kannatti. Ensi töikseen Alvari koulutti muita aloittelevia yrittäjiä tuotteistamaan ja myymään omaa osaamistaan. Sen jälkeen hyvinvointiala vei mennessään.

Yrittäjä on ikuinen opiskelija

Nykyään Alvari pyörittää yhden naisen yritystä, Hoito & valmennus Rauhaa. Tuotevalikoima on parinkymmenen vuoden aikana kasvanut laajaksi.

”Työhyvinvointia, stressinhallintaa, luovuutta, luontaisterapiaa, kehon testausta, kinesiologian kouluttamista…”, Alvari luettelee.

Luennot, kurssit ja hoitotapaamiset kuljettavat yrittäjää ympäri maata. Tasaisin väliajoin Alvari myös jättää kouluttamisen muille ja siirtyy itse osaksi yleisöä. Hän on ikuinen opiskelija.

­”Elämässä on aina niin paljon uutta ja kiinnostavaa! Nyt keskityn luovuuden kehittämiseen.”

Rahavirtoja vai mielenrauhaa?

Alvari ei usko yrittäjyyden olevan pelkästään synnynnäistä. Pienellä sinnikkyydellä kuka tahansa voi pistää oman putiikin pystyyn.

”Tärkeintä on olla rohkea ja luottaa siihen, että elämä kantaa. Apua saa aina, kun sitä uskaltaa pyytää.”

Yrittäjän menestystä voidaan mitata monella tavalla. Toiselle menestys merkitsee rahavirtoja ja laajennuksia, toiset taas mittaavat onnistumisensa henkisellä hyvinvoinnilla.

”Monella pienyrittäjällä on pienet tulot. He saavat kuitenkin toteuttaa itseään ja unelmiaan, ja kokevat työnsä merkitykselliseksi. Se palkitsee enemmän kuin raha.”

Alvari itse kuuluu ehdottomasti elämäntapayrittäjiin.

”Ihminen pysyy terveenä, kun hän saa toteuttaa elämäntehtäväänsä. Onnellinen, tyytyväinen olo säteilee ulospäin ja vaikuttaa lopulta koko yhteiskuntaan”, Alvari painottaa. Äänestä kaikuu varmuus.

Hän on löytänyt oman paikkansa.