Yrittäjän tärkein työkalu on yrittäjä itse – pidä itsestäsi huolta!

Yrittäjä tekee tunnetusti koko ajan töitä ja pitää pakollisen tauon vain jouluna ja juhannuksena. ”Ajan myötä jokaiselle kuitenkin tulee raja vastaan”, sanoo johdon konsultti Ulla Lövholm.  Itsestään täytyy pitää huolta, onhan yrittäjä yrityksensä tärkein työkalu. Vahva johtajuus, osaava ja vastuullinen työyhteisö tai verkosto sekä hyvä suunnittelu luovat pohjan yrittäjän menestykselle.

Yrittäjänä on mahdollista tehdä sitä, mitä osaa, ja työskennellä haluamallaan tavalla. ”Yrittäjät saattavat jopa sanoa, ettei heidän työnsä ole työtä, vaan harrastus", Lövholm kertoo.

Yrittäjä voi vapaasti suunnitella omat työpäivänsä, mutta vapaus voi olla myös harhakuvitelmaa.

”Toimeksiannot eivät välttämättä tule omien suunnitelmien mukaisesti, vaan yrittäjä on asiakkaan aikataulujen armoilla. Yhtäkkiä voi olla monta päällekkäistä projektia. Taloudellisen turvan tarve voi myös johtaa siihen, että yrittäjä ottaa vastaan enemmän toimeksiantoja kuin jaksaa tehdä. Yrittäjän huominen on usein epävarma.”

Menestys vaatii vahvaa johtajuutta

Epävarmassa arjessa tarvitaan vahvaa itsensä johtamista. ”Itsensä johtaminen on oikeastaan varsin vaativa tehtävä: pitää olla oman itsensä pomo. On tärkeää vetää rajoja ja erottaa toisistaan työ, yksityiselämä ja harrastukset. Ei saa kuvitella olevansa korvaamaton. Taloudellisen epävarmuuden tunteen kanssa on opittava elämään.”

Lövholm neuvoo yrittäjiä rakentamaan työyhteisön tai verkoston, joka toimii tukena arjen haasteissa. ”On myös delegoitava ja osattava sanoa ei”, hän sanoo. ”Soita kaverille, kun tarvitset apua, kysy neuvoa, pallottele ideoilla. Yrittäjä tarvitsee sparraajan tai mentorin, joka auttaa varmistamaan yritystoiminnan laadun.”

Yrittäjän kannattaa säännöllisin väliajoin pysähtyä, katsoa peiliin ja kysyä itseltään ”kuinka voit?”

”Kehityskeskustelua voi käydä itsensä kanssa! Rehellisyys on tärkeää – jos et voi hyvin, kerro se. Vain huolellisen itseanalyysin avulla voit hahmotella, mitä muutoksia tarvitaan, jotta voisit itse paremmin. Pohdi, mikä sinua innostaa ja mikä estää sinua toteuttamasta unelmiasi. Oletko liian kiltti tai turhan perusteellinen? Etkö uskalla asettaa työllesi oikeaa hintaa?”

Keskity olennaiseen

Keskittyminen olennaiseen, fokusointi, on kaiken yritystoiminnan perusta. Sen sijaan, että tekisi kaiken itse, yrittäjän täytyy oppia ostamaan palveluita ja delegoimaan.

”Vaikka on hauskaa laventaa omaa osaamistaan, pitää arvioida, mihin kaikkeen on aikaa ja mikä on taloudellisesti järkevää. Voimavarat kannattaa keskittää siihen, mitä osaa ja missä on hyvä – silloin syntyy myönteistä stressiä, joka auttaa jaksamaan.”

Yhtä tärkeää on miettiä, mitä ei pidä tehdä. ”Toimintasuunnitelmien ja asiakasanalyysien lisäksi omasta osaamisesta voi olla hyvä laatia kartta ja pohtia, onko minulla tarvittavaa osaamista ja tietoa, jotta voin vastata asiakkaiden odotuksiin. Ja mitä minä haluan tehdä?”

Unohdamme myös helposti, että tiedot ja taidot vanhenevat. ”Yrittäjällä ei ole esimiestä ohjaamassa kursseille ja koulutukseen. On turhankin helppoa kuitata asia "minulla ei ole aikaa" -asenteella, mutta se on todella vaarallista", varoittaa Lövholm.

”Jokaisen on hyvä aina välillä oppia jotain uutta. Täysin tuntemattomille vesille lähteminen on vaikeaa, joskus suorastaan pelottavaa, mutta uusien asioiden oppiminen on itse kullekin äärimmäisen motivoivaa ja tyydytystä tuottavaa."

Itsensä johtamisen taito on osa ammatillista osaamista

Nuorena jaksaa enemmän ja työpäivät venyvät helposti pitkiksi, kun saa tehdä sitä, mistä pitää. Lövholm muistuttaa kuitenkin, että yrittäjän pitää jaksaa tehdä töitä vielä kuusikymppisenäkin. ”On hyvä harjoitella itsensä johtamista jo varhaisessa vaiheessa – mielellään heti, kun aloittaa yrittäjänä toimimisen. Näiden kysymysten tarkastelu on erityisen tärkeää, jos tavoitteena on laajentaa ja kehittää yritystoimintaa.”

Usein ongelmana on tarvittavan ajan löytäminen. Arki täyttyy rutiinitehtävistä ja asiakkaat odottavat toimituksia. ”Aloita varaamalla viikoittain 1–2 tuntia toiminnan suunnitteluun tai itsetutkiskeluun ja laita aika kalenteriin. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian siitä tulee hyödyllinen tapa.”

”Viime kädessä kyse on pienistä arjen muutoksista. Mikään yritys ei ole mennyt nurin siksi, että yrittäjä on irrottautunut muutamaksi tunniksi suunnittelemaan tulevaisuutta. Menestyksellinen yritystoiminta vaatii selkärankaa, jonka perustana on vahva itsensä johtaminen.”