Maailman ensimmäinen, Euroopan nopein ja Suomen kattavin

Ukkoverkot Oy osti 450MHz -taajuudella toimivan dataverkon keväällä 2014 ja päivitti sen nopeaan LTE-tekniikkaan. Reilussa vuodessa yhtiö on kasvanut toimijaksi, jonka Ukko Mobile -dataverkko kattaa 99,9 prosenttia Suomesta ja jonka Ukkonet -datayhteys on testatusti koko Euroopan nopein.

Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen on yhtä hymyä. Ukkoverkkojen ja Suomen Erillisverkot -konsernin hiljattain solmimassa sopimuksessa vahvistetaan, että suomalaisten viranomaisten datayhteyksissä käytetään jatkossa Ukko Mobilen 4G LTE-verkkoa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että erilaisten turvallisuus- ja pelastusorganisaatioiden datapalvelut hoituvat Ukkoverkkojen kautta. Erillisverkot -konsernin suurimpia asiakkaita ovat pelastustoimi, Poliisi, Hätäkeskuslaitos, sosiaali- ja terveystoimi sekä Rajavartiolaitos.

”Turvallisuuspalveluiden ollessa kyseessä on erittäin tärkeää, että yhteys on välitön ja ruuhkaton ja tavoitettavuus taattu kaikissa olosuhteissa, oli kyse sitten erämökistä tai festariteltasta. Siksi Ukko Mobile on varma valinta”, Pellinen painottaa.

Viranomaisten lisäksi Ukkoverkot jatkaa yritys- ja yksityiskäyttäjien palvelua tavalliseen tapaansa.

Yhteiset arvot auttavat

Uudesta aluevaltauksesta on keskustelemassa myös Veritaksen sijoitusjohtaja Niina Bergring. Eläkevakuutusyhtiön ja dataverkkotoimittajan välille on löytynyt yhteinen sävel, jonka sointi miellyttää molempien osapuolten korvia.

”Veritas on tukenut Ukkoverkkojen toimintaa jo alusta alkaen. Olimme heille nopea ja joustava ratkaisu rahoitukseen”, Bergring sanoo.

Yhteneväinen arvopohja on ollut mukana edesauttamassa sujuvien yhteistyökuvioiden syntyä.

”Kyllähän se yhteispeliä helpottaa. Olemme molemmat pienempiä toimijoita kuin kilpailijamme, mutta todella yrittäjähenkisiä. Meillä on tekemisen meininki ja mahdollisuus joustoon ja räätälöityihin ratkaisuihin”, Pellinen summaa.

Pienessä yhtiössä kukaan ei voi myöskään sulkeutua omaan koppiinsa puurtamaan vain yhden asian parissa. Vastuuta ja vapautta jaetaan laajasti kaikille työntekijöille, mikä puolestaan näkyy ripeässä päätöksenteossa.

Suomalaista yrittäjyyttä edistämässä

Bergringin mukaan Ukkoverkot on erottunut edukseen ensimetreistä lähtien.

”Yrittäjien halu tehdä töitä juuri Suomessa pitkistä ulkomaanpesteistä huolimatta tuntui hyvältä. Taustalla oli vuosikymmenten kokemus ja osaaminen. Se vakuutti meidät, vaikka kyseessä oli hyvin nuori yhtiö”, Bergring kertoo.

Pellinen puolestaan uskoo menestyksen salaisuuden olevan oikeissa valinnoissa.

”Me teemme sitä, missä olemme hyviä, emmekä rönsyile muualle. Kun mukaan vielä saa oikeat, motivoituneet ja vastuulliset ihmiset, kokonaisuus pysyy kasassa.”

Tuloksia harkitulla riskinotolla

Yritysmaailmassa jonkun on aina oltava se rohkea riskinottaja, joka päättää kokeilla jotain aivan uutta. Ukkoverkossa ratkaiseva askel otettiin yhdessä.

”Päätimme jättää korporaatiomaailman ja luoda jotain innovatiivista ja omaa. Riskihän se oli, mutta harkittu sellainen. Meillä oli palava halu saada aikaan ja luja usko omiin kykyihimme”, Pellinen kertoo.

Ukko Mobile 4G on maailman ensimmäinen kaupallinen 450 MHz- taajuudella toimiva LTE -dataverkko. Tämän kevään aikanaotetaan käyttöön myös Euroopan nopein 2.6 GHz-taajuudella toimiva Ukkonet LTE-A-palvelu. Muut yhtiöt seuraavat perässä.

”Trendi on selvästi lähtenyt liikkeelle. Meillä käy paljon vierailijoita eri maista tutustumismatkoilla.”

Tulevaisuudessa Ukkoverkot aikoo laajentaa verkkojensa peittoaluetta entisestään, sillä Pellisen mukaan ainoa tapa pyörittää menestyksekästä yritystä on parantaa sen toimintaa koko ajan.  Samasta syystä Ukkoverkot on myös valmiina tekemään seuraavan suuren teknologisen harppauksen, kunhan aika on kypsä.

”Tulevaisuus on valoisa.”