Muovimatoista maailmanvalloitukseen

Kun työttömyys uhkaa, ei muutto muualle ole ainoa vaihtoehto. Työpaikan voi luoda myös itse. Niin syntyi esimerkiksi Rani Plast.  

Pienessä Teerijärven kunnassa on hiljaista ja rauhallista. Omakotitaloidyllin keskellä kohoaa kuitenkin valtavia tehdashalleja. Ne ovat osa Rani Plastia, eli muovialan yritystä, joka aikoinaan polkaistiin käyntiin tyhjästä.

”Isämme Nils ei halunnut lähteä Ruotsiin töiden perässä, vaikka maaseutu 1950-luvulla autioitui. Niinpä hän perusti itse työpaikan itselleen”, kertovat Rani Plastin toimitusjohtaja Mikael Ahlbäck ja hallintojohtaja Ulrika Ahlbäck.

Nilsin mielestä muovi kuulosti jännittävältä, suorastaan tulevaisuuden alalta. Hän pyysi kumppaneikseen sukulaismiehet Runarin, Alfin ja Ingmarin, ja Rani Plast sai alkunsa. Loppu onkin historiaa.

Yrityksiä ja erehdyksiä

Kukaan yrityksen perustajista ei tiennyt muovista juuri mitään. Edessä oli monta yrityksen ja erehdyksen vuotta.

”Alussa ajatuksena oli valmistaa muoviputkia, mutta ne eivät menneet kaupaksi. Ihmiset luulivat rottien syövän putket suihinsa”, Ulrika muistelee.

Muovipusseille sen sijaan riitti kysyntää. Välillä kokeiltiin villimpiäkin ideoita: pieneksi silputtu hävikkimuovi myytiin Stockmannille koristelumeksi ja kotirouvat paukuttivat muovisuikaleita räsymatoiksi. Armi- ja Lenita-matot saivat nimensä sen ajan julkkiksilta.

”Pikkuhiljaa ryhdyimme tekemään yhä enemmän kalvoja ja pakkauksia”, Ulrika kertoo.

Seikkailuhengestä kertoo sekin, että vienti ulkomaille alkoi Rani Plastissa varhain - esimerkiksi Neuvostoliittoon vietiin muovia jo vuonna 1963.

”Isä ei osannut montaa sanaa englantia, mutta matkusti ympäri Eurooppaa ostamassa koneita ja tekemässä kauppoja. Hän oli hyvin peloton ihminen”, Mikael toteaa.

Menestyksen avaimet

Nykyään Rani Plast työllistää Suomessa noin 450 ja ulkomailla reilut 500 henkilöä. Liikevaihto on yli 170 miljoonaa ja Teerijärvelle rakennetaan parhaillaan yhtä maailman suurinta tuotantolinjaa.

”Ranilla on aina uskallettu ottaa riskejä ja satsata. Ei saa ajatella, mikä kaikki voisi mennä pieleen”, Ulrika nauraa.

Osaltaan menestys on hyvien työntekijöiden ansiota. Rekrytoinnit ovat onnistuneet ja oikeat henkilöt on saatu oikeille paikoille. Vaihtuvuus on aina ollut pientä.

”On vaikea sanoa mikä on ollut tuuria ja mikä taitoa. Välillä sattuu virheitä, mutta niistä oppii. Jos ei koskaan tee mitään uutta, ei pääse myöskään eteenpäin”, Mikael tiivistää.

Tavoitteena jatkuva kasvu

Rani Plastilla on tulevaisuuden suhteen kaksi tavoitetta: pysyä perheyrityksenä ja kasvaa jatkuvasti.

”Lisäksi haluamme jatkossakin asua ja työskennellä juuri Teerijärvellä. Täällä me kaikki tunnemme toinen toisemme ja yhteishenki työpaikalla pysyy hyvänä. Se auttaa meitä myös palvelemaan asiakkaitamme paremmin”, Mikael sanoo.

Suomessa markkinat ovat verrattain pienet ja kilpailu yritysmaailmassa kovaa. Tärkeintä on olla hieman taitavampi kuin muut.