Uhkaako uupumus? – Tunnista stressin merkit ajoissa

Hengähdystauot, hyvä seura ja terveelliset elämäntavat auttavat pitämään stressin kurissa. Jos kierre ei omin avuin katkea, voi apua hakea työterveyshuollosta.

Taas stressaa. Sähköpostit kasautuvat, projekti myöhästyy, suunnitelmat muuttuvat ja yhteistyö takkuaa. Päänsärky jomottaa jo ohimoilla, keskittyminen herpaantuu vähän väliä ja suklaatakin tekisi mieli. Loppuuko tämä jatkuva stressaaminen ikinä?

”Kiire ja tekeminen eivät sinänsä lopu. Mutta on olemassa pieniä keinoja ja käytännön välineitä, jotka auttavat jaksamaan ja hallitsemaan stressiä”, lohduttaa Veritaksen työterveyspsykologi Ronnie Grandell Diacor Turusta. 

Stressitekijät ovat yksilöllisiä. Niinpä sinun on itse arvioitava, mikä auttaa juuri sinua jaksamaan ja löytämään tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä. Tarpeen tullen voit esimerkiksi keskustella työmäärästä esimiehen kanssa.

Tunnista varoitusmerkit

Myönteisessä stressissä on hyvä tekemisen meininki, onnistumisen ja uuden oppimisen ilo. Silloin töissä on hyvä olla ja ilmapiiri tuntuu turvalliselta. Valitettavasti stressi kuitenkin kääntyy helposti negatiivisen puolelle.

”Ensimmäinen varoitusmerkki negatiivisesta stressistä on se, kun joka aamu alkaa tuntua ahdistavalta tai vastenmieliseltä lähteä töihin,” Grandell toteaa.

Muita negatiivisen stressin ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi riittämätön olo, itkuisuus, väsymys, ahdistuneisuus, lihasjännitys, levoton vatsa, hikoilu, unohtelu, nukahtamisvaikeudet, eristäytyminen ja ennen kaikkea se, että hyvää mieltä tuottavat asiat jäävät tekemättä. Silloin työkin tuntuu maratonilta, joka ei tahdo loppua.

”Jos moni näistä oireista toistuu yli viikon ajan, kannattaa hakea apua työterveyshuollosta. Samoin yhteyttä voi ottaa, jos huomaa selkeän eron omassa voinnissaan tai tuntee olevansa yksin, eikä tiedä kenelle puhua.”

Kokeile stressinhallintakeinoja

Stressin iskiessä voit koettaa rentoutua itsellesi mieluisilla tavoilla. Auttaisiko puhuminen, liikunta, arjen rutiinit tai kulttuurista nauttiminen?

Jos kierre ei katkea, voit keventää taakkaasi myös stressinhallintaharjoituksilla. Harjoitukset eivät luonnollisestikaan poista stressin aiheuttajia, mutta voivat auttaa sinut pois pahimmasta kaaostilasta. Niin pystyt paremmin tarttumaan asioihin ja pääset taas eteenpäin.

Työterveyspsykologin stressinhallintaharjoitukset:

1. Aistillisuus

Keskity hetkeksi aistillisiin kokemuksiin. Mitä kuulet, mitä haistat, mitä näet, mitä tunnet? Ylikierrokset vähenevät nopeasti.

2. Mielipaikkaharjoitus

Valitse suosikkipaikkasi koko maailmassa. Sulje silmäsi ja tee mielikuvitusmatka mielipaikkaasi. Katsele ympärillesi, keskity hyvään oloon.

3. Valokuvaharjoitus

Katso kuvia sinulle rakkaista henkilöistä, lemmikeistä tai esineistä. Myös lomakuvat ja oman elämän ikuistetut huippuhetket sopivat tähän tarkoitukseen. Hyppää hetkeksi sinne, missä on rauhaa ja tyyni olo.

4. Listat

Jos jokin asia on keskeneräinen, mieli pyrkii saamaan sen valmiiksi kaikin keinoin. Siksi tekemättömät tehtävät pyörivät mielessä vuorokauden ympäri. Pistä kierroksille stoppi listaamalla kaikki tehtävät paperille. Voit tehdä listat ensimmäiseksi aamulla, ennen kotiinlähtöä tai vaikka hieman ennen nukkumaanmenoa.