Yrittäjällä on työelämässä suuremmat riskit, mutta pienempi paine

Yrittäjyyden matkasaarnaaja Mika Huttu pyörittää omaa traktoribisnestä ja mentoroi nuoria yrittäjäasioissa, mutta ehtii silti aurinkolomalle perheen kanssa pari kertaa vuodessa. 

Maatalon poika Mika Huttu pääsi traktorin rattiin seitsemänvuotiaana. Samalla päätään nostivat yrittäjähenkisyys, kokeilunhalu ja itse tekemisen tärkeys. Tarvittiin kuitenkin vielä reilut parikymmentä vuotta ennen kuin elämänikäinen haave täyttyi ja Huttu siirtyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

”Olin kauan muilla töissä ja siirryin portaittain eteenpäin kohti omaa visiotani. Lapsesta saakka olen halunnut tehdä töitä itsenäisesti”, Huttu kertoo.

Miehen mielestä paine ja riittämättömyyden tunne vähenevät oman yrityksen perustamisen myötä. Riskit ja vastuu toki kasvavat, mutta hyvällä tavalla.

”Alaisena olo on vaikeaa, koska asioihin ei aina voi vaikuttaa haluamallaan tavalla. Tulee turhautumista, stressiä ja syyllistymistä.”

Yrittäjä sen sijaan tietää tehneensä ja antaneensa kaikkensa. Jos sekään ei riitä, on vain hyväksyttävä omat rajansa ja siirryttävä eteenpäin.

Liikeidea löytyy metsästämällä

Hutulle liikeidea ei ollut päähänpisto tai itsestäänselvyys − sopivaa ideaa haettiin pitkään, hartaasti ja harkiten.

”Päätin yhdistää joukon omia mielenkiinnonkohteitani: tekniikan, koneet, raskaan kaluston sekä vieraat kielet ja kulttuurit. Sitten lähdin etsimään sopivaa markkinarakoa”, Huttu muistelee.

Pikkuhiljaa syntyi ajatus käytettyjen traktoreiden osto- ja myyntibisneksestä. Kun koneet vielä päätettiin hakea ulkomailta, oli paketti valmis. AG-Huttu Oy:n liiketoiminta roihahti pian liekkeihin.

”Meidän ilmestymisemme kuvaan sekoitti alan kilpailutilannetta, sillä traktoreita ei ennen ollut tuotu ulkomailta järjestelmällisesti. Meiltä koneita sai edullisemmin. Se ei tietenkään miellyttänyt kaikkia.”

Matkimalla menestykseen

Aloitellessaan omaa yrittäjänuraansa Huttu ei ottanut vastaan neuvoja, vaan hankki tietotaitonsa itse. Nuori mies tarkkaili ympäristöään ja otti esikuvakseen pari menestyvää yritystä. Niiden toimintatavoista oli helppo ottaa mallia.

”Yrittäjiä voi olla monenlaisia, mutta myyntihenkisyys on yhdistävä tekijä. Innovatiivisuudesta on toki myös apua. Idea päivässä pitää lääkärin loitolla”, Huttu naurahtaa.

Nykyään keltanokkaisten yrittäjien mentorointi on lähellä Hutun sydäntä. Hän kutsuu itseään yrittäjyyden matkasaarnaajaksi.

”Kannatan sitä, että haetaan ensin kokemusta ja vertailupohjaa muista töistä. Nuoruuden intoa ei tietysti mikään voita, mutta jos kyydissä on hieman elämänkokemustakin, pään seinään hakkaaminen jää vähemmälle.”

Hutun mieleen tulee nopeasti joukko muitakin ominaisuuksia, jotka edesauttavat uutta yrittäjää välttämään pahimmat karikot. Vastuullisuus, oppimisen ilo, hyvät sosiaaliset taidot, energisyys, riskinottokyky ja visiot ovat tärkeitä.

”Nykyään ongelmana on se, että monet suhtautuvat kyynisesti sekä itseensä että työhönsä. Ja kuitenkin myönteinen, elämäniloinen asenne on se, joka kantaa pitkälle.”

Sitkeä saa olla, vaan ei tyhmä

Mika Huttu toivoo yrittäjyyden muuttuvan salonkikelpoiseksi. Asenteet ovat jo parantuneet, mutta yleinen suhtautuminen on hänen mielestään edelleen erikoinen. Yrittäjyyttä jopa pelätään.

”Monet yrittäjähenkiset ihmiset sinnittelevät muiden palkkalistoilla, koska heitä ei rohkaista kokeilemaan omia siipiään.”

Yrittäjyyden riskit vähenevät kaukonäköisellä suunnittelulla ja omaan sosiaaliturvaan panostamalla. Ne kantavat vaikeiden aikojen ylitse.

”Toki yrittäjä käy läpi sekä hyviä että huonoja aikoja. Taloustilanteesta johtuen viime aikoina on ollut enemmän niitä huonoja. Yrittäjän pitääkin olla sitkeä, mutta ei tyhmä. On keksittävä uusi idea, jos vanha ei toimi.

Huttu ei pidä sankariyrittäjän myytistä, jonka mukaan yrittäjä tahkoaa hommia vuorokauden ympäri, omistaa työlle koko elämänsä, eikä ole koskaan lomalla.

”Minulle menestys on sitä, että pääsen säännöllisesti etelään aurinkolomille, ehdin lenkeillä rauhassa ja saan viettää aikaa lasteni kanssa. Se on se oikea sankaritarina.”

Toimitusjohtaja Mika Hutun neuvot uudelle yrittäjälle:

  • Käytä liikeidean etsimiseen riittävästi aikaa ja harkintaa
  • Yhdistä mielenkiinnonkohteesi ja muodosta yrityksesi niiden pohjalta
  • Ota mallia menestyjistä
  • Ylläpidä yleissivistystä
  • Ole valmis joustamaan ja muuttumaan markkinoiden mukana
  • Varaudu huonompiin aikoihin ajoissa
  • Pidä huoli omasta turvastasi ja säädä YEL-työtulosi oikealle tasolle