Hyvän sijoitusammattilaisen salaisuus on sisäinen palo

Kun vastuulla on 2,8 miljardin euron sijoitussalkku, alkaa heikommalla polvet tutista. Veritaksen sijoitustiimille suurten summien hallinnointi on kuitenkin arkipäivää.

Sijoitusjohtaja Niina Bergring vastaa Veritaksen 15 hengen sijoitustiimistä. Puolet tiimistä työskentelee kiinteistöjen parissa ja loput hoitavat muuta salkkua osakkeineen ja korkosijoituksineen.

”Meillä on pieni ja pippurinen tiimi täynnä ihania ihmisiä ja vahvoja persoonallisuuksia. Olemme keskenämme erilaisia, mikä synnyttää paljon keskustelua ja uskallusta kyseenalaistaa. Se on todellinen rikkaus”, Bergring kiittelee.

Sijoitusjohtajan mukaan hyvältä työeläkesijoittajalta vaaditaan terävää älyä ja sisäistä paloa. Maailma täytyy ymmärtää systeeminä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja päätökset tehdään pitkäjänteisesti. Oleellista on myös vahva paineensietokyky.

Loppupeleissä salkussa on pelkkää riskiä. Sellaista ei kestä, ellei pysty pitämään päätä kylmänä.

”Maailma on moniulotteinen paikka ja loppupeleissä salkussa on pelkkää riskiä. Sellaista ei kestä, ellei pysty pitämään päätä kylmänä.”

Tulevaisuutta ennustamassa

Sijoitustiimin arki on suurelta osin tutkimustyötä. Jokaisella on oma vastuualue ja vapaat kädet analyysin toteuttamiseen.

”Me olemme tulevaisuuden tutkijoita. Yhdistämme tiedonmuruja, vedämme johtopäätöksiä, seuraamme markkinoiden tunnelmia ja ennakoimme riskejä”, Bergring kuvailee. 

Kaikki työ tähtää tietysti siihen, että valitut sijoituskohteet ovat hyviä ja tuottavia. Vakavaraisuussääntely määrää, että pitkällä aikavälillä eläkeyhtiöiden on saavutettava vähintään 3,5 prosentin vuosittainen reaalituotto.

”Koska tuottoa on pakko tehdä, eläkeyhtiöiden sijoitustiimit eivät koskaan voi laiskotella. He kilpailevat jatkuvasti keskenään ja kukin yhtiö pyrkii saamaan eläkevaroille parhaan mahdollisen tuoton. Se on yksi järjestelmämme vahvuuksista!”

Avainsana on vastuullisuus

Usein sijoittamisen yhteydessä puhutaan sijoitusten eettisyydestä. Bergring tiimeineen on valinnut erilaisen lähestymistavan.

”Eettinen tarkoittaa yhdelle yhtä ja toiselle toista. Meidän on edustettava otosta koko Suomen kansasta, joten puhumme sen sijaan vastuullisuudesta.”

Niinpä jokainen sijoituskohde riskeineen ja mahdollisuuksineen arvioidaan ja analysoidaan vastuullisuuden kautta. Takaraivossa on koko ajan tieto siitä, että sijoituksilla hoidetaan osaa Suomen sosiaaliturvasta.

Kukaan ei saa eikä kenenkään tarvitse kantaa vastuuta yksin harteillaan. Me teemme tämän yhdessä.

Kokonaisvastuu sijoitussalkusta on Veritaksessa jaettu koko sijoitustiimin kesken, vaikka jokaisella omat erikoisalueet onkin. Yhteistyö keventää painavaa taakkaa.

”Paiskimme kovasti töitä eläkejärjestelmän kestävyyden takaamiseksi, mutta kukaan ei saa eikä kenenkään tarvitse kantaa vastuuta yksin harteillaan. Me teemme tämän yhdessä.”

2016_sijoitustiimi-700.jpg
Veritaksen sijoitustiimi Niina, Minna, Veronica, Ilona, Harri, Jarkko, Jaana, Ville, Peter ja Kim. Kuvasta puuttuvat Outi, Susanne, Olli, Petri ja Antti.

Lue myös: Viisi faktaa työeläkesijoittamisesta