Yrittäjän työterveyshuolto on usein retuperällä

Työterveyshuolto on työntekijöille lakisääteinen, mutta yrittäjille vapaaehtoinen. Tämän seurauksena moni yrittäjä jättää työterveyshuollon hankkimatta, vaikka Kela korvaakin osan sen kustannuksista.

Työterveyshuollon laiminlyöminen voi johtua esimerkiksi tietämättömyydestä, kustannuksista tai siitä, että yrittäjä kokee tilanteen hahmottamisen hankalaksi.

”Tähän pitää tulla muutos. Kukaan ei jaksa hyvinvoivana pitkää uraa loppuun asti, jos terveydenhoito- ja kuntoutuspalvelut ovat olemattomat”, sanoo toimitusjohtaja Mia Vanhatalo sairaala KristinaMedistä.

Älä karsi turvasta

Vanhatalolla on henkilökohtaista kokemusta yrittäjyyden sudenkuopista. Aikoinaan omaa firmaa perustaessaan hän ei hankkinut itselleen minkäänlaista työterveyshuoltoa.

”Olin tyypillinen yksinyrittäjä: keski-ikäinen nainen, joka mahdollisen työttömyyden uhatessa perustaa yrityksen, jotta ei joutuisi kortistoon.” 

Toimintaedellytyksiä firmalle ei oikeastaan ollut, mutta Vanhatalo ei halunnut muuttaa työn perässä muualle. Niinpä hän teki kuten tuhannet muut yrittäjät − karsi säästöjen toivossa pois ne asiat, jotka toisivat yrittäjyyteen turvaa.

Monet säästävät omasta turvastaan, vaikka varsinkin mikroyrittäjän kohdalla terveyden pitäisi olla ykkössijalla.

”Se on huolestuttava ilmiö. Monet säästävät omasta turvastaan, vaikka varsinkin mikroyrittäjän kohdalla terveyden pitäisi olla ykkössijalla. Jos itse sairastuu tai uupuu, niin firmakin katoaa saman tien. Sitten ei ainakaan saa mitään tuloja.”

Keskity ennaltaehkäisyyn

Nykyään Vanhatalo työskentelee työterveyden parissa ja kannustaa yrittäjiä huolehtimaan fyysisestä ja henkisestä toimintakyvystään.

”Akuutti sairaanhoito on vain pieni osa työterveyspalveluita. Mielestäni kannattaa keskittyä ennaltaehkäisyyn ja hyvän terveydentilan ylläpitoon.”

Ennaltaehkäisevässä työterveydessä työkykyä tuetaan ja tarkkaillaan jo ennen kuin terveys alkaa reistailla. Esimerkiksi alkava diabetes tai verenpaineongelmat voidaan huomata varhaisessa vaiheessa.

”Myös ravinto- ja fysioterapeutit tai työpsykologit voivat auttaa yrittäjää jaksamaan. Ammattilaiset myös ohjaavat eteenpäin, jos tarvitset erityistä tukea kuntoutumiseen.”

Katsastatko autosi vai itsesi?

Vanhatalo arvelee yrittäjien jättäytyvän työterveyshuollon ulkopuolelle myös siksi, että ikävien tilanteiden ei uskota osuvan omalle kohdalle. Hän kuitenkin pitää työterveyshuoltoa välttämättömänä, varsinkin työurien pidentyessä.

Mitä pidempään sairaus muhii hoitamatta tai huomaamatta, sitä kalliimmaksi sen hoito käy.

”Joka vuosi viemme auton kiltisti katsastukseen kuluista huolimatta, mutta itse käymme terveystarkastuksessa vasta pää kainalossa. Mitä pidempään sairaus muhii hoitamatta tai huomaamatta, sitä kalliimmaksi sen hoito käy.”

Lue lisää yrittäjän työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta.