Nuori yrittäjä kuuntelee itseään, jotta tietää miten tekee parhaiten töitä

22-vuotias voi tietää paljonkin asenteesta, joka ajaa yrittäjää eteenpäin. Varsinkin, jos yrittäjähenkisyys on päässyt valloilleen jo 8-vuotiaana.

Pohjanmaalla kasvanut Kalle Ulff on kirvesmiehen ja taiteilijan poika, jolla on ollut pienestä pitäen paljon virtaa. Liika energia ja haave radio-ohjattavasta lentokoneesta pistivät pienen pojan yrittämään ja syntyi lehti, johon Kalle kavereineen kirjoitti juttuja ja myi mainostilaa. Tekeminen auttoi purkamaan energiaa ja tyydytti pienen pojan uteliaisuutta. Tällä tiellä Kalle Ulff on yhä: uteliaisuus ja energia ohjaavat nuorta miestä eteenpäin.

Kuuden vuoden ajan Kalle kavereineen toimitti lehteä ja matkalla Wordinkin nakuttelu muuttui InDesign taitto-ohjelman hyödyntämiseksi. Samalla lehti muuttui mainostoimistoksi. Yritteliästä poikaa alettiin pyytää kertomaan muillekin yrittämisestään ja tämä sopi helposti puhuvalle Kallelle. Puhujankeikkaa tuli lisää ja Kalle pääsi jakamaan kokemustaan, ideoitaan ja ennen kaikkea yrittäjähenkisyyttään muille. Juuri yrittäjähenkisyyden jakamisen tämä nuori mies kokee edelleenkin tärkeäksi.

Haasteista hyöty irti

Tänä päivänä Kalle Ulff luotsaa Kick Ass Management nimistä luovaa konsulttitoimistoa. Kalle on mielestään erittäin energinen ja tulevaa pelkäämätön yrittäjä. Omien sanojensa mukaan hänessä ja hänen toiminnassaan on mukana hulluutta ja rohkeutta. Energisyydellään Kalle sanookin jaksavansa pitkälle.

Ilman haasteita olisi todella tylsää. Haasteet kehittävät, eikä kehittyminen saa loppua. Kaikkein parasta on oppiminen ja se, että pääsee tekemään asioita, joista on muille hyötyä. Yrittäjänä saa olla utelias ja pääsee tutkimaan asioita.

Kallen mukaan yrittäjyydessä kaikki on haasteellista, mutta hänen mukaansa juuri se on myös yrittäjyydessä parasta: ”Ilman haasteita olisi todella tylsää. Haasteet kehittävät, eikä kehittyminen saa loppua. Kaikkein parasta on oppiminen ja se, että pääsee tekemään asioita, joista on muille hyötyä. Yrittäjänä saa olla utelias ja pääsee tutkimaan asioita”, summaa Kalle yrittäjyyttään.

Yrittäjyydessä työ ja vapaa-aika sekoittuvat helposti. Näin on myös Kallella: ”En ole ikinä töissä enkä ikinä vapaalla ja olen aina töissä ja aina vapaalla”, Kalle nauraa. ”Se on todella haastavaa ja toisaalta helppoa, kun ne ovat samassa paketissa.” Se, että tekemistä on paljon, ei välttämättä ole stressaavaa, jos tekeminen on mielekästä. Kun on kiinnostunut ja innostunut siitä, mitä tekee, on jaksaminenkin helpompaa.

Kehittymistä ja oppimista täytyy haluta ja omalla asenteellaan pystyy vaikuttamaan moneen asiaan. ”Asenteen ei tarvitse olla yltiöpositiivinen, mutta mielen täytyy olla avoin”, sanoo Kalle. Hän neuvoo myös, että asiat kannattaa nähdä sellaisina kuin ne ovat — ei pahempina, tai parempina. Ideoita ei kannata lytätä alkuunsa, vaan kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

On hyvä tietää, miten itse tekee parhaiten töitä

kalle_ulff_1_700.jpg

Itsensä johtamisessa on tärkeää ymmärtää, miten itse tekee parhaiten töitä ja toimia sen mukaan.

Omaa tekemistään voi helpottaa, kun tietää esimerkiksi mihin kellonaikaan on tehokkaimmillaan ja, millä keinoilla saa eniten aikaan. ”Itsensä johtamisessa on tärkeää ymmärtää, miten itse tekee parhaiten töitä ja toimia sen mukaan”, sanoo Kalle. ”Olen visuaalinen ihminen ja minulle on tärkeää, että on visuaalisesti miellyttävää. Minulle on tärkeää luoda sellainen ilmapiiri, missä viihdyn ja löytää sellaisia asioita, jotka ovat omia. Sisäisen lapsen löytäminen antaa myös virtaa. Kannattaa kuunnella itseään ja tehdä asioita, jotka tuovat itselle iloa välittämättä muiden mielipiteistä”, Kalle pohtii.

Konkreettinen pysähtyminen hetkeksi ja muiden kuin työasioiden ajatteleminen voivat ladata yrittäjän akkuja tehokkaasti. ”Yrittäjyys on kuitenkin pitkiä päiviä ja paljon pään hakkaamista seinään”, Kalle muistuttaa. Kalle saa tarpeelliset taukonsa matkustaessaan: ”Lentokentillä ja lentokoneessa pääsen keskittymään, ja tekemään luovaa työtä rauhassa. Ihmisten katseleminen lentokentillä on myös jollakin tasolla rentouttavaa. Pieni, hetkenkin irtiotto arjesta tekee hyvää ja sen jälkeen jaksaa palata taas todellisuuteen ja asioiden pariin”, Kalle sanoo.

Kiertoreitti maaliin ei ole epäonnistunut reitti

Kaikessa toiminnassa tavoitteiden on hyvä olla selvillä ja samoin suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi. ”Tee oma suunnitelma tavoitteesi saavuttamiseksi, jotta et joudu seuraamaan jonkun muun suunnitelmaa”, neuvoo Kalle.

Reittiä määränpäähän voi kuitenkin olla hyvä pystyä vaihtamaan tarpeen vaatiessa. ”Jos jokin reitti määränpäähän umpeutuu kesken matkan, ei kiertoreittiä tai suunnan vaihtamista tarvitse kokea epäonnistumisena. On aivan ok vaihtaa reittiä lennossa. Pitää tietää minne päin ollaan menossa, mutta ei niin tärkeä tietää, mitä tietä perille saavutaan. Ei suunnitelmasta poikkeaminen ole epäonnistumista”, Kalle sanoo.

kalle_ulff_2_700.jpg

Kallen kokemuksen mukaan menestyneitä yrittäjiä ja yrityksiä yhdistää kolme tekijää: kyky, taito ja palava halu. Tämän menestyksen kaavan Kalle myöntää vohkineensa kiinteistövälittäjä Kaj Björndahlilta. ”Jos olet löytänyt oman juttusi ja uteliaisuutesi, niin hommasi todennäköisesti toimii ja jaksatkin paremmin”, Kalle sanoo pohtiessaan yrittäjien kohtaamia haasteita. Yksi yrittäjän haasteista onkin juuri jaksaminen, kun työ ja elanto ovat omissa käsissä ja tunnit vuorokaudessa rajallisia.

Jos olet löytänyt oman juttusi ja uteliaisuutesi, niin hommasi todennäköisesti toimii ja jaksatkin paremmin.

Nuoresta yrittäjästä huokuu intoa, mutta pelkällä positiivisella asenteella ei yrittäjä selviä. Pienillä asioilla voi kuitenkin lisätä omaa hyvinvointiaan ja voimavarojaan kiireisessäkin arjessa. Pelkäämättömyys epäonnistumisia kohtaan mahdollistaa voimavarojen käytön uusien tilaisuuksien hyödyntämiseen. Siitä kaikki voivat oppia Kallelta jotakin.