Osittainen varhennettu vanhuuseläke innostaa — eläkeneuvojien avulla ajatus jalostuu suunnitelmaksi

Vuodenvaihteessa voimaan tullut eläkeuudistus on saanut ihmiset innostumaan toden teolla uudesta eläkemuodosta. Osittainen varhennettu vanhuuseläke on korvannut aikaisemman osa-aikaeläkkeen ja avannut mahdollisuuksia päättää työuran loppupuolen muodosta eri tavoin.

Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä voi jatkaa töissä, olla jatkamatta, tai vähentää työskentelyään. Tämä antaa eläkkeelle siirtymiseen joustoa, sekä kevennystä mahdolliseen työuran pidentämiseen.

Mirka Salmi ja Pirta Toivonen Veritaksen eläkeneuvonnasta kertovat, että kiinnostus osittaista varhennettua vanhuuseläkettä kohtaan alkoi näkyä jo vuosi sitten, kun ihmiset ottivat yhteyttä ja tiedustelivat onko osittainen vanhuuseläke todellakin totta ja suunnittelivat hakevansa uutta eläkemuotoa heti, kun se on mahdollista.

”Eläkeneuvojamme laskivat jo viime vuonna asiakkaille, paljonko osittainen varhennettu vanhuuseläke vaikuttaisi lopulliseen eläkkeeseen ja kumpi vaihtoehto olisi parempi asiakkaan tilanteeseen osittainen vanhuuseläke, vai osa-aikaeläke.”

”Eläkeneuvojamme laskivat jo viime vuonna asiakkaille, paljonko osittainen varhennettu vanhuuseläke vaikuttaisi lopulliseen eläkkeeseen ja kumpi vaihtoehto olisi parempi asiakkaan tilanteeseen osittainen vanhuuseläke, vai osa-aikaeläke”, kertoo Pirta.

Tänä vuonna uusi eläkemuoto on jo korvannut osa-aikaeläkkeen kokonaan, mutta jotkut osa-aikaeläkkeellä olevat ovat olleet kiinnostuneita siirtymään osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Kun osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakulomake julkaistiin marras-joulukuun vaihteessa 2016, oli siitä tullut kyselyitä ennakkoon jonoksi asti.

Myös eläkeneuvojan silmin osittainen vanhuuseläke on helpompi järjestely kuin osa-aikaeläke ja vaatii vähemmän valvontaa ja tiukkaa seuraamista ehtojen täyttymisen osalta. Osittaisia varhennettuja vanhuuseläkkeitä myönnettiin Veritakselta tammikuussa 31 kpl. Hakemuksia tuli tammikuun aikana 70 kpl.

Myös yrittäjä voi siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja myönnetyistä osittaisista vanhuuseläkkeistä noin puolet onkin yrittäjiä. Ihka ensimmäinen osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä Veritaksen asiakas on miespuolinen yrittäjä, joka päätti nostaa puolet kertyneestä työeläkkeestään 1.2.2017 lähtien.

 ”Osittainen vanhuuseläke sopii hyvin esimerkiksi niille, joiden työtulo vaihtelee ja auttaa siihen, että töissä jaksaisi pidempään eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä."

Eläkeneuvojiemme Mirkan ja Pirtan mukaan asiakkaat ovat olleet osittaisesta vanhuuseläkkeestä innostuneita ja kiinnostuneita, vaikka asia ei olisi heille ajankohtainenkaan. Aiheen saama julkisuus on saanut eläkeneuvonnan puhelimet pirisemään, kun ihmiset ovat kiinnostuneet tietämään lisää uudesta eläkemuodosta.

”Ihmisillä on halua ja tarvetta joustoon ja juuri siihen osittainen varhennettu vanhuuseläke tuo mahdollisuuden. Kun osittainen vanhuuseläke on haettu maksuun, on omia ratkaisuja mahdollista suunnitella vapaammin”, summaa Mirka.

”Vielä ollaan niin alkuvaiheessa, että on vaikea arvioida kasvaako ihmisten kiinnostus osittaista varhennettua vanhuuseläkettä kohtaan entisestään, vai onko tämä vain alkuinnostusta, mutta uskoisin, että tälle eläkelajille löytyy kyllä porukkansa”, sanoo Pirta. ”Osittainen vanhuuseläke sopii hyvin esimerkiksi niille, joiden työtulo vaihtelee ja auttaa siihen, että töissä jaksaisi pidempään eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä”, pohtivat Mirka ja Pirta.

”On erityisen tärkeää laskea eläkkeen määrä ennakkoon, jotta tietää mikä on osittaisesta vanhuuseläkkeestä aiheutuva eläkkeen menetys, jottei se tule yllätyksenä.”

”On erityisen tärkeää laskea eläkkeen määrä ennakkoon, jotta tietää mikä on osittaisesta vanhuuseläkkeestä aiheutuva eläkkeen menetys, jottei se tule yllätyksenä”, sanoo Mirka. Osittainen varhennettu vanhuuseläke mahdollistaa sen, että kertyneestä työeläkkeestä voi nostaa neljänneksen tai puolet, kun ikää on kertynyt 61 vuotta. Muita kriteereitä kyseinen eläke ei vaadikaan ja voi siksikin olla houkutteleva vaihtoehto monelle.

Mikäli eläkepäätöksestään tulee jostakin syystä katuman päälle, voi osittaisen vanhuuseläkkeen myös peruuttaa kolmen kuukauden sisällä eläkkeen myöntämisestä.

Veritaksen eläkeneuvojat auttavat mielellään ja kartoittavat eläkeasioita asiakkaiden apuna. Ota meihin yhteyttä!