Satu Karjalainen on nähnyt elämän koko kirjon ja hyödyntää kokemansa hyvinvointiyrittäjänä

Satu Karjalainen aloitti kokopäiväisenä yrittäjänä tammikuussa 2017. Hänen yrityksestä Turun Terveysvalmennus auttaa ihmisiä laihtumaan Cambridge-ohjelman avulla Yliopistonkadulla Turussa. Tämä yrittäjä on kulkenut pitkän matkan ennen yrittäjyyttään ja nähnyt samalla elämän koko kirjon eri työtehtäviensä ansiosta. Nyt hän hyödyntää kokemaansa ja oppimaansa oman yrityksensä pyörittämisessä ja arvostaa kulkemaansa matkaa.

Yrittäjyyden merkitys 

Satu Karjalainen on 41-vuotias sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja AMK ja terveydenhoitaja YAMK terveyden edistämisestä, sekä Cambridge- laihdutusvalmentaja. Työskentely tutkimushoitajana, hyvinvointineuvojana, lastensuojelussa, sairaanhoitajana, terveydenhoitajana lastenneuvolassa, sekä työ perhepäivähoitajana ovat kaikki omalta osaltaan valmistaneet a siihen, mitä hän tekee nyt käyttää osaamistaan hyödyksi hyvinvointiyrittäjänä. ”Minä kaipaan työtä, jota voin itse kehittää ja, jota voin itse suunnitella ja, jossa voin hyödyntää kaikkea osaamaani. Työ rutiinista rutiinin ei ole minua varten”, Satu kertoo.

Minä kaipaan työtä, jota voin itse kehittää ja, jota voin itse suunnitella ja, jossa voin hyödyntää kaikkea osaamaani. Työ rutiinista rutiinin ei ole minua varten.

Yrittäjyys merkitsee Satu Karjalaiselle vapautta, oman osaamisen hyödyntämistä ja uusia elämyksiä. ”Voin itse päättää työaikani, mihin koulutuksiin menen, milloin pidän lomani, missä liiketilani sijaitsee, ja miten hinnoittelen tuotteeni.” Juuri nämä asiat ovat yrittäjyyden palkitsevimpia asioita Sadulle.

Urakriisi pohjusti tietä yrittäjyyteen

Sadulla on useampi tutkinto, joista on ollut työnsaannissa sekä hyötyä että haittaa. Viimeisimmän tutkinnon, YAMK-tutkinnon, seurauksena hän jäi työpaikkojen osalta kuiluun, joka poiki urakriisin ja vahvisti suuntaa yrittäjyyteen. ”Kun viimeinen tutkinto terveydenhoitaja YAMK vain hidasti työn saantiani, oli aika ottaa ohjat kokonaan omiin käsiin”, sanoo Satu. ”Yrittäjäksi lähteminen oli valtavan stressaavaa kaikin puolin, mutta samalla vapauttavaa. Koen, että minussa on aina asunut pieni yrittäjä ja uskon myös, että sovin hyvin yrittäjäksi. Uskallan ottaa riskejä, haen tarvittaessa apua ja pystyn hyödyntämään tieto-taitoani, eivätkä lapsetkaan ole enää pieniä. Pystyn siis keskittymään tähän juttuun.”

Aiemmat kokemukset arvossaan yrittäjän arjessa

”Olen aina ollut vaativa työ suhteen. Siinä pitää olla jotain erilaista ja haastavaa ja työhön pitää pystyä itse vaikuttamaan”, kuvailee Satu. Aluksi yrittämisen taival tuntui kivikkoiselta, kuten monella muullakin yrittäjällä. Päätöksiä on tehtävä jatkuvasti ja itse kannettavat päätöksien seuraamukset. Yrittäjänä täytyy olla sujuvasti monen alan asiantuntija. ”Ei riitä, että osaan työni laihdutusvalmentajana, vaikka sekin on työ, jossa ei koskaan ole valmis. Lisäksi kaikessa puristuksessa täytyy muistaa myös oma ja perheen hyvinvointi”, Satu sanoo.

Olen kokenut 41 vuoden ikään mennessä valtavasti. Se on vahvuus. Ymmärrän erilaisia ihmisiä, erilaisia tarinoita ja erilaisia valintoja. Näin jälkeenpäin ajatellen jokaisesta aiemmin tekemästäni työstä on nyt hyötyä yrittäjän taipaleellani. Nämä kokemukset ovat nyt kullan arvoisia.

”Olen kokenut 41 vuoden ikään mennessä valtavasti. Se on vahvuus. Ymmärrän erilaisia ihmisiä, erilaisia tarinoita ja erilaisia valintoja. Näin jälkeenpäin ajatellen jokaisesta aiemmin tekemästäni työstä on nyt hyötyä yrittäjän taipaleellani. Nämä kokemukset ovat nyt kullan arvoisia”, Satu summaa.

Sinnikkyyden voimalla

Kaikkein tärkeimmäksi asiaksi yrittäjyydessä Satu nostaa sinnikkyyden ja sen, että yrittäjyyden täytyy olla kannattavaa. Hänen sinnikkyytensä on kannattanut: tänä päivänä Satu auttaa yrityksessään ihmisiä laihtumaan Cambridge-ohjelmalla. ”Jo yli 64 % suomalaisista on ylipainoisia tai lihavia. Ihmisillä on runsaasti tietoa, mutta laihtumisessa se ei riitä. Moni ajattelee, että kysymys on pelkästä itsekurista. Itse koen, että tähän aiheeseen liittyy valtavasti kaikkea muutakin aina tunteiden käsittelystä lähtien. Jos painon hallinta ja laihtuminen olisivat helppoa, meillä ei taisteltaisi tämän asian kanssa näin paljon”, Satu sanoo.

Satu Karjalaisen vinkit yrittäjyyteen

  • Yrittäjäksi lähtemisen täytyy olla oma tahto.
  • Yrittäjyys on täysin eri asia, kuin palkkatyö.
  • Yksinyrittäjänä hoidat kaiken ydintyöstä, markkinointiin ja mainostamiseen, taloushallintoon, tilauksiin, tapahtumiin, koulutuksiin ym. Monen asian voi ulkoistaa, mutta se vaatii rahaa.
  • Muista, että sinua neuvovat ajattelevat asioita omasta vinkkelistään. Teet itse kuitenkin lopulliset päätökset ja olet omillasi.
  • Omasta hyvinvoinnista täytyy pitää huolta: ylipainoa tai huonoa kuntoa ei kannata hankkia.
  • Yrittäjäkurssille osallistuminen ennen yrittäjyyden aloittamista kannattaa.