Tilitoimisto yrittäjän kokonaisvaltaisena kumppanina

Nuorempana Markku Larsen harrasti musiikkia ja oli kiinnostunut verotuksesta ja kirjanpidosta. Kiinnostus numeroihin säilyi matkan varrella ja vuonna 1994 Markku perusti Larsen & Co tilitoimiston, joka huolehtii asiakkaidensa numeroista. Hyvin huolehtiikin ja vuosikymmeniä myöhemmin mies voikin todeta, että päätyi aikoinaan oikealle alalle. Larsenin Helsingin Kaisaniemessä ja Ruoholahdessa sijaitsevat toimistot ovat muutakin kuin tilitoimistoja: asiakasta autetaan kaikessa, mihin liittyy taloudellinen intressi.

Yhteistyön laatu näkyy yhteisissä vuosissa

Larsen & Co tilitoimiston vanhimpia asiakkaita ovat lihatukku Veijo Votkin Oy ja maanrakennusyritys Maamark Oy. Pitkäaikaisuus, pysyvyys ja luottamus värittävät tässä yrityksessä muitakin suhteita, sillä Larsenilla ja Veritaksellakin on pitkä yhteinen historia. Larsen & Co on ollut Veritaksen asiakas yli 30 vuotta. Tänä aikana Veritaksen yhteyshenkilö on vaihtunut vain kahdesti ja silloinkin eläkkeelle jäämisten vuoksi. Vaihtaminen toiseen kumppaniin ei ole käynyt Larsenin mielessä: ”Voimme vaihtaa työeläkeyhtiötä vain, jos meille voidaan taata sama yhteyshenkilö seuraavat 10 vuotta”, Markku naurahtaa.

Voimme vaihtaa työeläkeyhtiötä vain, jos meille voidaan taata sama yhteyshenkilö seuraavat 10 vuotta.

Yhteyshenkilön pysyvyydestä on seurannut asioiden ja yhteistyön helppous. ”Voimme luottaa, että asiat hoituvat. Se on tärkeää.” Kun 30 vuoden aikana on ollut vain kolme yhteyshenkilöä, on selvää, että se on molempien etu. ”Veritaksen pienuus on hyvä asia, sillä ihmiset pysyvät samoina ja tieto kulkee hyvin ja pysymme ajan tasalla. Helpompaa asiakkaalle näin: Veritas tuntee meidät ja me heidät. Keskinäinen luottamus vie yhteistyötämme eteenpäin”, Markku sanoo.

Asiakkaita ja henkilökuntaa arvostetaan

Larsen & Co pyrkii miettimään asiakkaan liiketoiminnan kannalta merkittäviä asioita. Markku vierailee asiakkaiden luona, jotta asiakkaiden liiketoimintaan päästään sisään ja ymmärretään sitä paremmin. ”Tilitoimisto voi parhaimmillaan olla asiakkaan hyvinkin kokonaisvaltainen kumppani. Me olemme juuri sitä. Me olemme täällä ihmisiä varten”, Markku kiteyttää.

Tilitoimisto voi parhaimmillaan olla asiakkaan hyvinkin kokonaisvaltainen kumppani. Me olemme juuri sitä. Me olemme täällä ihmisiä varten.

Larsen & Co on joustava ja osaava organisaatio, jonka erikoisuutena on saksankielen osaaminen. Tilitoimisto toimii modernilla otteella ja pyrkii kehittymään johdonmukaisesti maailman mukana. Avarakatseisuudesta ja siitä, että näkee myös vähän tulevaan, on tällä alalla etua. ”Kirjanpito itsessään on hyvin helppoa: laitetaan keltaiset palikat keltaiseen laatikoon, siniset palikat siniseen laatikkoon ja niin edelleen. Oikea osaaminen tulee sitten muissa asioissa”, Markku kuvailee.

Kirjanpito itsessään on hyvin helppoa: laitetaan keltaiset palikat keltaiseen laatikoon, siniset palikat siniseen laatikkoon ja niin edelleen. Oikea osaaminen tulee sitten muissa asioissa.

Asiakkaiden lisäksi myös hyvät työntekijät pyritään pitämään talossa. Larsen & Co:lla on yhteisöllisyyttä ja ihmisten annetaan osallistua muutoksiin ja päätöksiin. ”Työ antaa energiaa, kun on hyvä porukka tekemässä”, toteaa Markku.

Rohkeus, idea ja osaaminen tarvitsevat sparraajan

Larsenin asiakkaissa on paljon myös yrittäjiä. ”Jos yrittäjä ei tiedä mitä tekee, hän soittaa meille”, Markku kertoo. Yrittäjän kanssa käydään läpi muun muassa kirjanpitoa, mitä vakuutuksia tarvitaan, selvitetään perintäasioita, rahoitusasioita, kiinteistöjen hankintaan liittyviä asioita ja sosiaaliseen mediaankin liittyvissä asioita. Tilitoimisto pyrkii toimimaan yrittäjän apuna kokonaisvaltaisesti. ”Pystymme auttamaan yrittäjää kaikessa”, Markku Larsen sanoo.

Pystymme auttamaan yrittäjää kaikessa.

Markun mukaan yrittäjällä pitää olla ennen kaikkea rohkeutta yrittää, mutta tarvitaan myös idea ja osaamisen substanssi. Näiden tekijöiden lisäksi yrittäjällä on hyvä olla sparraaja. Tämä on juuri se rooli, jonka tilitoimisto Larsen & Co on ottanut omakseen.

Yrittäjän kirjanpito ja turva kuntoon

Suomessa on paljon pieniä yrittäjiä, joiden kirjanpito pitäisi tilitoimistonkin näkökulmasta saada helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi. Järjestelmät ovat Markun mukaan haasteellisia pienyrittäjien kannalta. Pienien yrittäjien kirjanpito on yleensä yksinkertaista: on vain tulot ja menot. Kirjanpidon helpotus voisi olla helpotus myös aloittavalle yrittäjälle ja näin ollen voisi madaltaa kynnystä yrityksen perustamiseen.

Tilitoimistona Larsen & Co huolehtii myös, että yrittäjän perusturva on kunnossa. Varsinkin perheellisen yrittäjän kannattaa pitää huolta, että perheen elo on turvattu, jos yrittäjälle itselleen kävisi jotain. Vakuutuksien osalta YEL-vakuutus on yrittäjän elämän kannalta tärkeä vakuutus jo ennen eläkeikää. YEL-työtuloon nimittäin perustuvat yrittäjän äitiys- ja isyyspäiväraha, yrittäjän vanhempainraha, yrittäjän sairauspäiväraha, sekä yrittäjän työttömyysturva ja viimeisenä itse vanhuuseläke. Myös näistä asioista hyvä tilitoimisto muistaa mainita asiakkaalleen.