
Iloiset perheuutiset voivat herättää tulevassa yrittäjä-äidissä tukun kysymyksiä. Miten yhdistän yrittäjyyden ja äitiyden? Voiko yrittäjä jäädä äitiyslomalle? Saavatko yrittäjätkin äitiysrahaa?
Ilmajokelainen Taru Hietakangas jäi maatalousalan yrityksestään äitiyslomalle muutama kuukausi sitten. Siirtyminen yrittäjästä kokoaikaiseksi äidiksi sujui hyvin. ”Minulle se oli ehkä helpompaa kuin monelle muulle, koska tämä ei ole ihan perinteisen mallista yrittämistä. Olen työskennellyt ja tehnyt osan palveluista toiselle, isommalle yritykselle, eikä minun ole tarvinnut samalla tavalla miettiä esimerkiksi asiakaskunnan säilymistä kuin monen toisen yrittäjän.”
Myös Veritas Eläkevakuutuksen asiantuntija Christel Wedenberg (kuvassa) on huomannut, että yrityksen toimiala vaikuttaa merkittävästi siihen, minkälaiseksi yrittäjän äitiysloma lopulta muodostuu. ”Jotkut päätyvät tekemään pari päivää viikossa töitä, jotta asiakaskontaktit säilyvät. Toisilla taas on työntekijä tai yrittäjäkollega, joka ottaa tehtävät hoitaakseen. Ja sellaisiakin yrittäjiä on, jotka ehdottomasti haluavat tehdä töitä täysipainoisesti. Ratkaisut ovat luonnollisesti hyvin yksilöllisiä.”
Yrittäjä voi vaikuttaa äitiyspäivärahansa määrään YEL-vakuutuksensa kautta
Äitiysvapaan aikana pitäisi tulla myös taloudellisesti toimeen. Wedenberg kertoo, että siinä missä työntekijän äitiysraha perustuu palkkaan, yrittäjän äitiysrahan pohjana on hänen YEL-vakuutuksensa vahvistettu työtulo. Turvansa tason voi siis varmistaa pitämällä YEL-työtulonsa oikealla tasolla. ”Yrittäjien vanhempainrahat perustuvat viime verotuksessa todettuun YEL-työtuloon. Jos yrittäjä jää vanhempainvapaalle vuonna 2017, katsotaan vuoden 2015 YEL-työtuloa. Päiväraha on karkeasti noin 70 prosenttia työtulosta, ja sitä maksetaan arkipäiviltä.” Jos edeltävien kuuden kuukauden YEL-työtulo on vähintään 20 prosenttia verotuksessa todettua työtuloa korkeampi, voi Kelalta hakea äitiyspäivärahan laskemista sen perusteella.
Yrittäjien vanhempainrahat perustuvat viime verotuksessa todettuun YEL-työtuloon. Jos yrittäjä jää vanhempainvapaalle vuonna 2017, katsotaan vuoden 2015 YEL-työtuloa. Päiväraha on karkeasti noin 70 prosenttia työtulosta, ja sitä maksetaan arkipäiviltä.
Taru Hietakangas muistaa vakuutusneuvojan vinkanneen YEL-työtulon vaikutuksesta äitiyspäivärahan määrään, kun hän aloitti yritystoimintansa vuonna 2015. ”Kun sitten selvisi, että jälkikasvua on tulossa, laskimme mieheni kanssa, paljonko äitiyspäivärahaa eri YEL-työtuloilla saa. Kun sitten muutimme yritysmuotoa toiminimestä kommandiittiyhtiöksi, nostin samalla YEL-työtuloni realistisemmalle tasolle. YEL-työtulolla yrittäjä pystyy itse vaikuttamaan äitiyspäivärahansa suuruuteen.”
Kun sitten selvisi, että jälkikasvua on tulossa, laskimme mieheni kanssa, paljonko äitiyspäivärahaa eri YEL-työtuloilla saa. Kun sitten muutimme yritysmuotoa toiminimestä kommandiittiyhtiöksi, nostin samalla YEL-työtuloni realistisemmalle tasolle. YEL-työtulolla yrittäjä pystyy itse vaikuttamaan äitiyspäivärahansa suuruuteen.
Yrittäjän työhönpaluu joustavampaa kuin työntekijällä
Osa yrittäjistä ei pysty ja osa ei halua jättää yritystään kokonaan äitiyslomallakaan. Yrittäjällä on myös vapaus palata puikkoihin juuri silloin ja siinä tahdissa, kuin itselle parhaiten sopii. Äitiysrahaan työskentely tekee kuitenkin yleensä loven. ”Sunnuntaisin ja arkipyhinä saa työskennellä rajoituksetta, sillä äitiysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä. Jos sorvin äärelle asettuu arkena, laskee yrittäjän vanhempainraha kyseisiltä päiviltä minimiin”, Christel Wedenberg opastaa.
Jos työ on vain hyvin satunnaista tai työpaikalta pysyy kokonaan poissa, äitiysloman ajalta ei tarvitse maksaa YEL-maksuja. Yrittäjän pitää silloin itse päättää vakuutuksensa. Jos töitä tekee niin, että työpanos vastaa vähintään 7 650 euroa vuodessa, YEL-vakuutus tarvitaan. ”Yleensä äitiyslomalla tehdään töitä vähemmän kuin normaalisti, joten YEL-työtulokin voi olla alhaisempi kuin muuten. Ja sen mukaan maksutkin ovat sitten pienempiä.”
Taru Hietakankaan arki pyörii tällä hetkellä niin tiiviisti reilun parin kuukauden ikäisen lapsen ympärillä, ettei työhön paluu ole vielä käynyt mielessäkään. ”Nyt en pystyisikään vielä töitä tekemään, mutta ehkä jossain vaiheessa voisin alkaa tehdä vaikka lomituksia ja tuurauksia", Hietakangas tuumii.
- Äitiysrahaa voi saada 105 arkipäivältä eli noin neljä kuukautta.
- Äitiysrahan jälkeen voi saada vanhempainrahaa 158 arkipäivältä eli noin kuusi kuukautta. Vanhemmat voivat jakaa vanhempainrahakauden haluamallaan tavalla.
- Isyysrahaa voi saada 54 arkipäivältä eli noin yhdeksän viikkoa, josta 1–18 arkipäivää saa olla samanaikaisesti äitiysrahan kanssa.
- Vanhempainrahan jälkeen voi hakea kotihoidon tukea, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta
Lähde: www.kela.fi
Yrittäjän YEL-vakuutukseen perustuvat äitiys- ja isyyspäivärahan lisäksi myös yrittäjän vanhempainraha, yrittäjän sairauspäiväraha, sekä yrittäjän työttömyysturva ja vanhuuseläke.