Toimitusjohtajan katsaus vuoteen 2017: viime vuosi oli muutosten vuosi Veritakselle

veritas-toimitusjohtajan-katsaus-2017-900.jpgViime vuosi oli Veritakselle monella tapaa muutosten vuosi. Sain mahdollisuuden tarttua yhtiön ohjaksiin ja aloittaa toimitusjohtajana Jan-Erik Stenmanin lähes 14 menestyksekkään vuoden jälkeen. Jan-Erikin aikana yhtiö on kasvanut ja kehittynyt uusiin mittasuhteisiin niin asiakastyytyväisyydessä kuin sijoitustoiminnan tuotoissakin.

Sain kunnian luotsata erittäin hyvin hoidettua yhtiötä. Toiminnan perusta on vakaa, kiitos vahvan vakavaraisuuden, korkean asiakastyytyväisyyden, osaavan henkilökunnan ja vahvan hallinnon. Eläkeala on kuitenkin samanaikaisesti kehittynyt suuntaan, jossa kokoa ja tehokkuutta korostetaan entistä enemmän. Tämä on tuonut uudenlaisia haasteita Veritakselle.

Aloitimme yhdessä hallituksen ja henkilökunnan kanssa kesän jälkeen strategiaprosessin, jonka tavoitteena oli määritellä tavoitekuva yhtiölle. Yhteisen, muutaman vuoden päähän sijoittuvan tavoitekuvan pohjalta olemme nyt piirtäneet kartan, jolla oikea suunta löytyy.

Tavoite on selkeä. Veritas on paras eläkeyhtiö yrittäjille ja yrittäjävetoisille yrityksille! Tämä tavoite ohjaa kaikkea tekemistämme. Kaikkien alalla tapahtuneiden yhdistymisten jälkeen olemme tänään pienin toimivista eläkeyhtiöstä. Pienuutemme ansiosta voimme toimia joustavammin ja henkilökohtaisemmalla otteella kuin muut.

Samalla meidän tulee huolehtia kustannustehokkuudesta ja kilpailukyvystä. Kustannustehokkuuden kohentuessa voimme maksaa asiakkaillemme parempia asiakashyvityksiä ja panostaa entisestään palveluidemme kehittämiseen. Tulevien vuosien johtotähtenä on tiukka kulujen hallinta yhdistettynä kasvuun.

Kerroimme 17.4.2018 sulautumissuunnitelmistamme Pensions-Alandian kanssa. Yhteistyömme on toiminut hyvin jo yli 50 vuoden ajan ja nyt on aika ottaa seuraava askel. Fuusio parantaa kustannustehokkuuttamme ja vahvistaa mahdollisuuksiamme kehittää palveluita. Lisäksi asiakkaamme hyötyvät parantuneista hyvityksistä. Sulautumissuunnitelma pitää vielä hyväksyä molempien yhtiöiden yhtiökokouksisa sekä viranomaisten puolesta, ennen kuin se tulee voimaan 1.1.2019.

Veritaksen sijoitustoiminta on vuosien varrella tuottanut hyvin, eikä 2017 poikennut tästä. Kaikki työeläkeyhtiöt tekivät hyvän sijoitustuloksen viime vuonna, mutta me voimme ylpeänä todeta, että Veritaksen sijoitustulos oli markkinoiden paras heti Pensions-Alandian jälkeen. Hyvä sijoitustulos vahvistaa vakavaraisuuttamme ja hyödyttää asiakashyvitysten kautta myös asiakkaitamme. Korkea vakavaraisuus lujittaa perustuksiamme ja luo hyvät edellytykset vastaanottaa tulevia haasteita.

Kun Helsingin Sanomat taannoin raportoi eläkealan tuloksista, Veritaksen sanottiin kilpailevan kärpässarjassa. Vaikka tämäntyyppinen luokittelu tuntui ensin sekä epäreilulta että väärältä (koostamme huolimatta meitä ohjaavat ihan samat vaatimukset kuin isoja kilpailijoitamme ja tulostamme mitataan samoilla mittareilla), olemme päättäneet kääntää asian eduksemme. Noin 94 prosenttia kaikista suomalaisista yrityksistä työllistää alle 10 työntekijää. Näitä yrityksiä vetää usein yrittäjä, joka arvostaa vaivatonta ja sujuvaa palvelua. He haluavat taatusti käyttää aikaansa muuhun kuin eläkeasioiden hoitoon. Yrittäjät arvostavat yhteistyökumppania, joka puhuu heidän kanssaan samaa kieltä ja on itsekin pieni. Veritas haluaa olla juuri tämä vaihtoehto nykyisille ja tuleville asiakkailleen. Jos se tarkoittaa kärpässarjassa painimista, niin sitten me teemme niin!

Haluan kiittää kaikkia upeita veritaslaisia mahtavasta työpanoksesta vuonna 2017. Tässä organisaatiossa kohtaamani omistautuminen vie meidät pitkälle tulevina vuosina! Haluan myös kiittää asiakkaitamme. Olemme täällä teitä varten – yksikään yhtiö ei voi olla asiakkaitaan vahvempi. Kiitos luottamuksestanne nyt ja tulevaisuudessa!

Turussa huhtikuussa 2018

Carl Pettersson

 

Tutustu vuosikertomukseemme 2017 tästä.