TEF2019: Kulttuurista voimaa

Tämän vuoden Työelämä Forumin aiheeksi valikoitui kulttuurista voimaa. Yrityskulttuuri tavalla tai toisella tarkasteltuna on yksi suosituimpia näkökulmia tällä hetkellä tapoja tarkastella ja hahmottaa organisaatioiden toimintaa. Sinänsä siinä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Lausahduksen ”kulttuuri syö strategian aamupalaksi” on Peter Drucker jo vuosikymmeniä sitten lanseerannut. Jo silloin ihmeteltiin, miksi strategia ei toteudu suunnitellusti. Menemättä sen syvällisemmin liikkeenjohdon ajattelun historiaan, näitä samoja ihmettelyjä käydään uudelleen ja uudelleen. Kyynisimmät ihmiset voisivat todeta, että huoh, niinpä niin. Onko mitään opittu. No ei, kyynikko taas sanoisi.

Uskomme, että me kaikki haluamme rakentaa innostavaa ja uudistavaa työkulttuuria omaksi ja toistemme parhaaksi.

Asia ei ole yksinkertainen, sen vuodet ovat meille ainakin opettaneet. Ja on huomattu, että jokainen organisaatio vaatii omat, yksilölliset ratkaisunsa. Uutta näkökulmaa tuohon perinteiseen keskusteluun tuo vielä se, että tänä päivänä haluamme organisaatioiden olevan kovasti muutoskykyisiä. Kulttuurin ei pidä vain toimia tässä päivässä, säilyttäjänä ja strategian tukijana, vaan myös olla sopivasti uudistuva ja uudistumiseen kannustava. 

Siksi tämän vuoden aiheena on kulttuurista voimaa. Minkälainen toimintakulttuuri olisi positiivinen tässä meidän hektisessä arjessamme, mutta myös tulevaisuuden näkökulmasta uudistumaan pyrkivä? Voimaannuttava ja innostava, mutta myös sopivan turvallinen tehdä esimerkiksi kokeiluja ja kertoa hullujakin ideoita. Täytyykö strategian ja kulttuurin olla yhteensopivia vai voiko niissä olla jopa jotain sopivaa jännitettä?

TEF:ssä tätä aihepiiriä yritetään ratkoa kolmesta näkökulmasta; luovuuden ja innovaatioiden näkökulmasta, tiimin ja ilmapiirin näkökulmasta ja uudistumisen ja oppimisen näkökulmasta. Luvassa on jälleen innostavia puhujia, pohdintaa, keskusteluja, konkreettisia yritysesimerkkejä, ehkä väittelyäkin ja tietysti oivalluksia arkeen vietäväksi.

Kulttuuri on haastava aihe, mutta niin kuin kaikki isot ja vaikeat asiat, sitä voidaan käsitellä palanen ja näkökulma kerrallaan. Uskomme, että me kaikki haluamme rakentaa innostavaa ja uudistavaa työkulttuuria omaksi ja toistemme parhaaksi. Ja myös sellaista, joka ei haukkaa strategian kärkeä pois, vaan pikemminkin voisi vahvistaa sitä ja haastaa aika ajoin.

Kirsi Kostia, Great Minds Oy

Kirsi Kostia on innovatiivinen ja innostava liiketoiminnan ja osaamisen kehittäjä. Hänellä on pitkä kokemus erityisesti strategiapohjaisesta toimintaedellytysten ja muutoskyvyn rakentamisesta yhdessä asiakasorganisaatioiden kanssa. Kirsillä on myös johtamiskokemusta asiantuntijapalveluliiketoiminnan kasvattamisesta palvelujen kehittämisen, digitalisaation ja myynnin kehittämisen avulla. Tämän lisäksi Kirsi on kokenut puhuja ja kouluttaja. Aiemmassa työssään Turun kauppakorkeakoulun johtamiskoulutuksen johtajana hän ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa lukuisia yritysjohdon valmennuksia ja koulutuksia. Hän on kauppatieteiden tohtori ja erikoistunut strategiseen johtamiseen. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa erityisesti työn ja johtamisen tulevaisuus.

Tule mukaan kuuntelemaan Kirsiä tämän vuoden Työelämän Forumiin 24.10.2019!