TEF 2019: Johtaja, näin rakennat voittajan asenteen yritykseesi

Melina Niemi

Nuorten Leijonien menestys ei ole sattumaa. Voittaminen on asennelaji, oli kyseessä sitten yrityksen henkilöstöstä ja tiimeistä koottu joukkue tai urheilujoukkue. Yrityksen päävalmentajan ja apuvalmentajien, eli toimitusjohtajan ja esimiesten, on omalla johtamisellaan mahdollistettava työyhteisön menestys. Asenteiden ja stressin hallinnan kautta luotiin Nuorille Leijonille kuusi menestyksen porrasta, jotka auttoivat voittamaan maailmanmestaruuden.

Valmennusta ei tarvita kriisin torjumiseen vaan voiton varmistamiseen

Mutta valmentajatkin saattavat tarvita valmennusta ja sparrausta. On turha ajatella, että yrityksessä on oltava kriisi, ennen kuin voi hakea apua johtamishaasteisiin. Ei jääkiekossakaan hyödynnetä valmennusta siksi, että joukkue on häviämässä. Päinvastoin. Valmennustyökalut otetaan käyttöön, kun halutaan parantaa itsetuntemusta, jaksamista, uudistumista ja ymmärrystä sekä kehittyä parhaaksi osaajaksi alalla. 

Johtajaa askarruttaa jatkuvasti, miten hän voi auttaa porukkaansa tekemään parhaansa ja venymään yhä parempiin suorituksiin sekä ylittämään itsensä kerta toisensa jälkeen.

Olen pitänyt tätä kysymystä kirkkaana mielessäni, kun pohdin menestyksen johtamisen portaita. 

JOHTAMISEN PORTAAT ASKEL ASKELEELTA

1) Johda tunnelmaa ja asennetta

Pyri luomaan sellainen ilmapiiri, että ihmiset eivät jo sunnuntaina mieti miten ikävää on mennä maanantaina töihin tai että he kokevat viikon parhaan kohokohdan olevan perjantaina klo 16.00. Työtyytyväisyys on motivaattorina vahva ase. Vain onnellinen työntekijä tuottaa tulosta ja antaa itsestään kaiken yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

2) Mukauta johtamistyyliäsi kameleontin lailla

Ihmiset ovat erilaisia. Jotkut ovat nopeita, toiset itseohjautuvia, jotkut funtsivat pidempään, toiset toivovat selkeitä ohjeita, jotkut ovat ekstroverttejä, jotkut introvertteja jne. Ihmiset ovat kerta kaikkiaan erilaisia. Sama johtamistyyli ei pure kaikkiin, eri persoonat ohjautuvat eri tavoin. Johda persoonasta käsin. Pysähdy, kuuntele ja ole aidosti läsnä, tässä ja nyt. 

3) Herätä luottamusta ja luo avoin ilmapiiri

Kun lupaat sanoilla, lunasta ne teoilla. Mikään ei rapista uskottavuutta yhtä paljon kuin rikotut lupaukset. Tietenkin välillä on tilanteita, joissa ei vain kerta kaikkiaan ole mahdollista tehdä niin kuin on sovittu. Asiakkaat toimivat arvaamattomasti, resurssit muuttuvat odottamattomasti tai jotakin muuta tapahtuu. Mutta silloinkin on kerrottava asioista ja niiden seurauksista mahdollisimman nopeasti ja leikattava huhuilta siivet. Avoimuus luo luottamusta ja turvallisuudentunnetta.

 4) Pidä kiinni 80/20–fiilispuntarista

Vanha kunnon 80/20 -mittari toimii tässäkin. Henkilöstön on pääosin koettava, että töissä on mukavaa. Mutta on epärealistista ajatella, että aina olisi kivaa. 20% ajasta fiilis ei ole paras mahdollinen. Välillä tulee yllätyskyykkyjä, kun business ei vedä, markkinat sakkaavat, tilanteet muuttuvat, odotukset eivät täyty. Takapakin sattuessa tärkeintä on kuitenkin miten sinä reagoit, eli miten hyvin reisilihakset tuovat ylös kyykystä. Liiketoiminta ja menestyminen on kestävyyslaji eikä voivotteluun ole aikaa eikä resursseja. Ratkaisukeskeisesti on mentävä eteenpäin, jolloin myös hyvä fiilis taas palautuu. 

5) Älä pelkää epäonnistumisia tai virheitä

Kokeile rohkeasti erilaisia lähestymistapoja ja anna myös muiden tehdä virheitä ja epäonnistua.  Joku on sanonut, (muun muassa Albert Einstein), että jos et tee virheitä, et ole yrittänyt riittävästi ja se on niin totta. Kun haetaan parasta, maksimaalista, äärirajoja, niin virheitä sattuu. Virheiden pelkääminen aiheuttaa vain keskinkertaista suoritusta. Tekemällä virheitä oppii ja kehittyy. Haasta itsesi ja muut: vain epämukavuusalueella tapahtuu henkistä kasvua ja oppimista. 

6) Puutu nopeasti negaatioihin 

Negatiivisuus syö hapen ympäriltään nopeammin kuin aavistatkaan, jolloin fiilispuntari on nopeasti 20/80. Sinusta saattaa tuntua, että muutamasta happamasta kommentista tai pössiksen laskemisesta ei kannata tehdä numeroa. Mutta tosiasiassa ongelmiin kannattaa tarttua tuoreeltaan. Kaikki haasteet eivät välttämättä edes johdu töistä.  Muista, että työ, terveys ja vapaa-aika kulkevat käsi kädessä. Kaikki vaikuttavat kaikkeen. Ole läsnä ja pidä kommunikointikanavat auki kaikille. Näin osoitat myös työyhteisölle, että arvostat heitä ja heidän näkemyksiään ja että olet valmis niistä keskustelemaan. Kuule, kuuntele ja yritä vielä ymmärtää kuulemasi.

 7) Kaikki ongelmat ovat johtamisongelmia

Jos yrityksistäsi huolimatta osoittautuu, että joku henkilö ei vain kerta kaikkiaan ole oikeassa paikassa eikä hän yrityksistä huolimatta löydä paikkaansa porukassa, on johtajan vastuulla puuttua siihen. Työntekijäkin tarvitsee tukea löytääkseen onnen ehkä muualta. Asiaan on puututtava, mutta hellästi toista arvostaen. Vastuusi henkilöstöstä ylettyy myös sinuun itseesi. Superjohtajat ovat jo jonkin aikaan olleet liike-elämän ”villitys”. He, jotka pärjäävät 4 tunnin yöunilla, juoksevat puolimaratonin aamulenkkinä ja joiden rasvaprosentti on ”-10”.  Kohtuus kaikessa. Muista pitää itsestäsi huolta. Huolla aivoja, sydäntä ja kehoa tasapainoisesti. Jos et itse ole kunnossa, et voi vaatia sitä muiltakaan.

Johtajana et ole koskaan valmis

Aina ei voi onnistua, eikä kuulukaan (kts. kohta 5). Ole armollinen itsellesi, koska ihmisenä ja johtajana sinä kehityt koko ajan. Johtaminen on usein yksinäistä puuhaa, joten etsi itsellesi henkilökohtainen sparrari ja valmentaja, vaikka et kokisikaan, että sinulla on ongelmia. Hae itsellesi valkku, jos haluat uudistua, löytää uusia ideoita, lisätä itse- tai ihmistuntemustasi, parantaa hyvinvointiasi, tehostaa elämän hallintaasi tai muuten jutella yrityksen kehityksestä. 

Melina Niemi

Yrittäjä, Rokminder

Kirjoittaja on yrityksiä kasvuun ja menestykseen sparraavan Rokmindin perustajaosakas ja valmentaja. Lisäksi Mellu tunnetaan kaksi kertaa maailmanmestaruuden voittaneiden Nuorten Leijonien mentaalivalmentajana.

Tule mukaan kuuntelemaan Mellua tämän vuoden Työelämän Forumiin 24.10.2019!