Veritas on vihreä myös kiinteistösijoittajana

Kiinteistöillä on perinteisesti ollut suuri rooli Veritaksen sijoitussalkussa. Tälläkin hetkellä yhtiön omistuksessa on 64 erilaista kohdetta eri puolilla Suomea. Rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään suunnitelmallista ja määrätietoista työtä. Tulevaisuudessa yhä useamman Veritaksen omistaman talon sähkön tuottaa oma aurinkovoimala.

Veritas_vastuullisuus_aurinkopaneelit_Vantaa_Tammisto.png

Vuonna 2018 kaksi Veritaksen omistamaa kiinteistöä sai katolleen aurinkovoimalat. Kaarinan Krossin lisäksi Vantaan Tammistossa sijaitsevan liikerakennuksen sähkö tuotetaan nyt kymmenien aurinkopaneelien voimalla.

 

Veritaksen mittavassa kiinteistösalkussa on eri puolilla Suomea sijaitsevia liikerakennuksia, sekä Turussa ja pääkaupunkiseudulla sijaitsevia asuinkiinteistöjä. Kiinteistöjen energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseksi ponnistellaan määrätietoisin ottein. Kaikkien rakennusten energiankulutusta on seurattu jatkuvasti jo parinkymmenen vuoden ajan ja tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi on asetettu korkealle.

”Viime vuonna asetimme energiasäästötavoitteeksi koko kiinteistömassassamme EU:n päästökauppajärjestelmän mukaisen vähennyksen eli -7,5 % vuoteen 2025 mennessä. Tämä on kova tavoite, koska työtä on tehty jo pitkään. Tavoitteeseen pääsy edellyttää myös investointeja”, tekninen päällikkö Jarkko Saari sanoo.

Suuria ja pieniä ympäristötekoja

Kiinteistösijoittajana Veritas on erikoistunut hankkeisiin, joissa vanhoja rakennuksia herätetään uuteen eloon. Tuoreimpina esimerkkeinä Helsingin Taivallahdessa sijaitseva puolustusvoimien entinen kasarmialue, joka palvelee nyt asuin- ja liiketiloina sekä vastikään ostettu Töölön sairaala, josta syntyy uusi kokonaisuus ensi vuosikymmenellä.

”Vanhan kiinteistön peruskorjaus on tilaisuus päivittää myös rakennuksen energiatehokkuus vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Olemme laatineet BREEAM in use -tiekartan, jonka pohjalta teemme vuosittain neljään kiinteistöön energiaselvityksen ja haemme niille kyseisen sertifikaatin”, Jarkko Saari kertoo.

Veritas on mukana monissa muissakin kiinteistöalan sertifioinneissa ja raportoinneissa. Yksi näistä on Kiinteistötieto (KTI) Oy:n vastuullisen kiinteistösijoittamisen vertailu, joka tarkastelee muun muassa kiinteistöliiketoiminnan rahavirtoja, verojalanjälkeä, tilojen käyttöastetta, energiankulutusta ja päästöjä.

Ympäristöystävällisyys mitataan paitsi paperilla, myös arjen valintoina ja tekoina.

”Tärkeintä on, että rakennusta ajetaan oikein eli talotekniikka toimii, kuten sen pitääkin. Pyrimme myös kaikissa hankinnoissa mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Kohteisiin, joissa maksamme itse sähkön, ostamme vain ns. vihreää sähköä ja esimerkiksi ilmastointikoneiden suodattimien metallikehyksiksi kelpuutamme vain kierrätysmateriaalista valmistetut”, Veritaksen ylläpitopäällikkö Harri Piispa kertoo.

Virtaa auringosta

Vuonna 2018 kaksi Veritaksen omistamaa kiinteistöä sai katolleen aurinkovoimalan, joiden kymmenet aurinkopaneelit tuottavat päästötöntä sähköä rakennuksen käyttöön.

”Aurinkovoima on ekologista ja suhteellisen helposti toteutettavissa oleva energiaratkaisu. Koska olemme pitkäjänteinen kiinteistösijoittaja, voi aurinkovoimalan takaisinmaksuaikakin olla kohtuullisen pitkä”, Jarkko Saari sanoo.

Kaarinan Krossi-kauppakeskuksen ja Vantaan Tammistossa sijaitsevan liikerakennuksen aurinkovoimalat ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja uusia voimaloita on luvassa Veritaksen omistamiin kiinteistöihin myös tulevaisuudessa. Yksi haittapuoli aurinkoenergiasta Jarkon mukaan kuitenkin löytyy: siihen jää koukkuun.

”Asensin puhelimeen sovelluksen, josta voi seurata reaaliajassa voimaloiden sähköntuottoa. Nyt auringosta koituvaa rahansäästöä tulee vilkuiltua puhelimesta turhankin usein”, Jarkko virnistää.

Tämä artikkeli on julkaistu vuosikertomuksessamme 2018, josta voit lukea enemmän vastuullisuudestamme.

Tutustu myös verkkosivujemme juuri avattuun vastuullisuusosioon: www.veritas.fi/vastuullisuus.