YEL tuo paitsi eläkkeen, myös vahvan sosiaaliturvan

yel-blogg_december.jpg

Veritaksen väki kertoo blogisarjassamme, miksi Yrittäjän eläkevakuutus YEL on niin tärkeä. Kysymyksiin vastaa tällä kertaa asiantuntijamme Tiina. 

 

YEL on yrittäjälle erittäin tärkeä vakuutus ja turva. Miksi? 

Yrittäjä kerryttää itselleen eläkettä, on tuleva eläke sitten työkyvyttömyyden takia tai iän myötä vanhuuseläke. Kyseeseen voi tulla myös yrittäjän lasten ja/tai puolison perhe-eläke. Lakisääteinen eläkevakuutus maksaa yrittäjälle eläkettä koko eliniän, eläkkeen alkamisesta lähtien.  

YEL on myös yrittäjälle sosiaalisten etuuksien pohja, esimerkiksi sairauspäiväraha, vanhempainraha tai työttömyysturva lasketaan työtulon perusteella.  

 

Kun yrittäjä ottaa YEL-vakuutuksen, mitä hänen kannattaa huomioida? 

Työtulon tulisi olla alusta alkaen oikealla tasolla, jotta yrittäjällä on riittävä turva esimerkiksi sairauden yllättäessä, sillä työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti.   

 

Jos YEL ei ole oikein määritetty, mitä riskejä siinä piilee?  

Jos työtulo on arvioitu liian alhaiseksi, seurauksena ei ole ainoastaan pieni eläke, vaan alhainen työtulo vaikuttaa myös sairauspäivärahaan. Vastaan tulee silloin tällöin tapauksia, joissa henkilö jää eläkkeelle ja toteaa, ettei hän tule pärjäämään eläkkeensä turvin, kun eläke on jäänyt pieneksi matalan työtulon takia.  

 

Mitä apua Veritas tarjoaa yrittäjille YEL:iin liittyen? 

Neuvomme mielellämme asiakkaita muun muassa työtuloon liittyvissä asioissa ja autamme mielellämme kaikissa YELiin liittyvissä kysymyksissä. Meille voi soittaa ja meillä vastaa puhelimeen ihminen.  Meidät tavoittaa hyvin myös sähköpostitse tai verkkopalvelun kautta.  

 

Mitä muuta tykkäät tehdä, kuin hoitaa eläkevakuutuksia? 

Toimin lähitukena vakuutusneuvojille heidän työssään. Pidän siitä, että opin itse uutta kun selvittelen hankalaa tapausta.  

Avainsanat