Yrittäjän eläkevakuutus - pakkopullaa vai hyvä tuote?

tiinalaine_yelkuvitus.jpg

Julkaisemme blogisarjan, jossa Veritas Eläkevakuutuksen eri asiantuntijat avaavat yrittäjän tärkeää vakuutusta nimeltä YEL. Ensimmäisessä blogissa kuulemme eläkepalvelujen johtaja Tiina Lainetta.

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL on yrittäjälle erittäin tärkeä vakuutus ja turva. Miksi tämä on totta? 

YEL tuo perusturvan mahdolliseen sairastumiseen sekä aikanaan vanhuuseläkkeeseen. Samalla vakuutusmaksulla saa monta eri turvaa, lisäksi YEL vaikuttaa myös muun sosiaaliturvan tasoon. Etuus on elinikäinen vanhuuseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen osalta. Vastaavaa tuotetta ei ole vapailla markkinoilla yksinkertaisesti siitä syystä, että se olisi liian kallis. Lisäksi oikealla tasolla oleva YEL mahdollistaa uuden työuran aloittamisen tuetusti, jos sairaus jossain vaiheessa työuraa estää yrittäjää jatkamasta aiemmissa tehtävissään. 

Kun yrittäjä ottaa YEL-vakuutuksen, mitä hänen kannattaa huomioida? 

Tärkeintä on arvioida mikä on oman työn arvo euroissa kyseisellä hetkellä, jotta turva tulee oikealle tasolle. Tämä voi vaikuttaa hankalalta, mutta uskoisin että hetken mietittyään jokainen yrittäjä pystyy arvioimaan ”mitä maksaisi, jos joutuisin ottamaan toisen tekemään omaa työtäni esim. kuukauden ajaksi”. Kannattaa myös muistaa, että työn arvo (eli työtulon määrä) pitää muistaa itse pitää ajan tasalla, eikä sitä voi tehdä takautuvasti. 

Jos YEL ei ole oikein määritetty, mitä riskejä siinä piilee? Oletko törmännyt tilanteisiin, jolloin asiat ovat menneet pieleen? 

Yrittäjä voi joutua miettimään sairaana työskentelyä, jos sairasajan perusturva jää niin matalaksi, että se uhkaa yritystoiminnan jatkamista myöhemmin. Ikävin tilanne, johon itse olen törmännyt, on ollut perhe-eläke, jossa menehtyneen henkilön perheellä ei käytännössä ollut mitään todellista turvaa työtulon virheellisen määrittämisen vuoksi.   

Mitä apua Veritas tarjoaa yrittäjille YEL:iin liittyen? 

Veritaksesta saat asiantuntevaa neuvontaa työtulopohdintaan, jos asia mietityttää. Panostamme henkilökohtaiseen palveluun ja ihmisläheisyyteen.  

Kerro mitä muuta tykkäät tehdä, kuin hoitaa eläkevakuutuksia? 

Nykyisten tehtävien suola minulle ovat ne harvat asiakaskohtaamiset, joissa voin aidosti olla asiakkaalle avuksi. On hienoa, että voin muiden tehtävieni ohella edelleen joskus olla tekemisissä suoraan vakuutettujen kanssa. Joskus nämä tilanteet liittyvät hankaliin asiakaspalvelutilanteisiin, mutta siitä huolimatta on mahdollista palvella asiakasta ja auttaa häntä asiassa eteenpäin. 

Kysymyksiin vastasi eläkepalvelujen johtaja Tiina Laine