Kotitalous työnantajana

Jos kotiisi palkataan au pair tai vaikkapa lastenhoitaja, remonttimies tai koiranulkoiluttaja, joka ei tee työtä yrittäjänä tai yrityksen lukuun, olet velvollinen huolehtimaan hänen eläketurvastaan.

Tämä tarkoittaa, että jos 17 vuotta täyttäneen työntekijän palkka ylittää 58,27 euroa kuukaudessa vuonna 2018, sinun pitää tilittää palkasta TyEL-maksua eläkeyhtiölle. Vakuuttamisen yläraja vaihtelee työntekijän iän mukaan

Miksi TyEL-maksua maksetaan?

Suomessa kaikesta työstä karttuu eläkettä. Työntekijän kansalaisuudella ei ole merkitystä.

TyEL-maksua maksetaan, jotta työntekijä saisi aikanaan hänelle kuuluvan eläketurvan. TyEL-maksu pitää maksaa, vaikka palkasta ei menisikään veroa.

Mistä tiedän onko kyseessä yrittäjä vai työntekijä?

Jos tilaat työn yritykseltä tai ammatinharjoittajana toimivalta yrittäjältä, yritys huolehtii itse työntekijöidensä eläketurvasta ja muista työnantajavelvollisuuksista ja ammatinharjoittaja omasta eläketurvastaan.

Jos työtä taas ei tehdä yrityksen lukuun tai yrittäjänä, sinut lasketaan työn suorittajan työnantajaksi. Epävarmassa tilanteessa on helpointa kysyä työn suorittajalta itseltään, tekeekö hän työn yrityksen tai oman toiminimen nimissä vai ei.  

Jos esimerkiksi tilaat ikkunanpesun siivousfirmalta, joka laskuttaa sinua työstä, sinä et ole ikkunanpesijän työnantaja. Jos taas maksat kummitytöllesi satasen siitä, että hän pesee kaikki talosi ikkunat, sinut lasketaan hänen työnantajakseen.

Miten hoidan TyEL-maksut?

Voit hoitaa TyEL-maksut ilmoittamalla maksamasi palkat meille kerran kuukaudessa käyttäen tilapäisen työnantajan ilmoituslomaketta sivun alalaidassa.

Ilmoituksen saatuamme lähetämme sinulle pankkisiirtolomakkeen vakuutusmaksun maksamista varten. Vakuutusmaksu pitää maksaa palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä. TyEL-maksut maksetaan, vaikka palkasta ei pidätettäisikään veroa.

Kannattaa myös harkita maksuttoman Palkka.fi-palvelun käyttöä. Sitä kautta tottumatonkin työnantaja voi hoitaa niin palkanlaskennan, TyEL-maksut kuin veroilmoituksetkin.

Jos kuitenkin maksat säännöllisesti palkkaa tai puolen vuoden aikana maksamasi palkkasumma ylittää 8 346 euroa vuonna 2018, sinun on otettava sopimustyönantajan TyEL-vakuutus.

Kuinka suuria TyEL-maksut ovat?

TyEL-vakuutusmaksu koostuu työnantajan ja työntekijän osuuksista. Työnantaja pidättää työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilittää sen yhdessä oman osuutensa kanssa eläkeyhtiöön.

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan prosentteina palkkasummasta. Yhteensä tilapäisesti työnantajana toimiva kotitalous tilittää eläkeyhtiöön TyEL-maksua 25,3 prosenttia maksamastaan palkasta vuonna 2018.

Työntekijän osuus tästä on alle 53-vuotiaan palkasta 6,35 prosenttia, 53–62-vuotiaan palkasta 7,85 prosenttia ja 63 vuotta täyttäneen palkasta 6,35 prosenttia 

Mitä muita velvollisuuksia minulla on työnantajana?

Työnantajana toimivan kotitalouden on TyEL-maksujen lisäksi:

  • Huolehdittava ennakonpidätyksestä ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksut verottajalle.
  • Otettava lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, jos työntekijöiden yhteenlaskettu palkkasumma ylittää 1 200 euroa vuodessa.
  • Maksettava työnantajan ja työntekijän työttömyysvakuutusmaksut, jos he ovat velvollisia ottamaan työntekijöilleen lakisääteisen työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen. Maksut maksetaan Työttömyysvakuutusrahastolle.
  • Maksettava työntekijöistään ryhmähenkivakuutusmaksua. Maksu peritään työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen maksun yhteydessä.

 

Esimerkki: Terassi kesäksi

Ahosen perhe haluaa uudistaa kesämökkinsä terassin ennen kesälomien alkua ja palkkaa naapurinsa 18-vuotiaan, kirvesmieheksi opiskelevan pojan tekemään työn. Työhön arvioidaan kuluvan viikon, jonka perusteella pojan kanssa on sovittu 500 euron korvauksesta.

Naapurin poika ei ole yrittäjä, joten Ahosten on huolehdittava hänen eläketurvastaan maksamalla TyEL-maksua.

Koska Ahosten puolen vuoden aikana maksama palkka ei ylitä 8 346 euroa, he voivat hoitaa eläkemaksut tilapäisenä työnantajana. He ilmoittavat maksetun palkan määrän eläkeyhtiöön ja pidättävät pojan palkasta 6,35 prosenttia TyEL-maksua.

Maksukuitin saatuaan Ahoset tilittävät pidättämänsä työntekijän maksuosuuden yhdessä oman TyEL-maksuosuutensa kanssa eläkeyhtiöön. Yhteensä tilitettävä summa on 25,3 prosenttia pojalle maksetusta palkasta eli 126,50 euroa.

Kun naapurin poika aikanaan jää eläkkeelle, hänen jokaisesta kuukausieläkkeestään pieni osa on karttunut Ahosten terassin rakentamisesta.