Kotitalous työnantajana

Jos kotiisi palkataan au pair tai vaikkapa lastenhoitaja, remonttimies tai koiranulkoiluttaja, joka ei tee työtä yrittäjänä tai yrityksen lukuun, olet velvollinen huolehtimaan hänen eläketurvastaan.

Tämä tarkoittaa, että jos 17 vuotta täyttäneen työntekijän palkka ylittää 60,57 euroa kuukaudessa vuonna 2020, sinun pitää tilittää palkasta TyEL-maksua eläkeyhtiölle. Vakuuttamisen yläraja vaihtelee työntekijän iän mukaan

Jos maksat säännöllisesti palkkaa ja sinulla on jatkuvasti ainakin yksi työntekijä, sinun pitää tehdä TyEL-vakuutussopimus. Jos palkkaat työntekijöitä vain ajoittain ja työntekijöillesi puolen vuoden aikana maksamasi palkat jäävät alle 8 676,00 euron vuonna 2020, olet tilapäinen työnantaja. Tilapäinen työnantaja ei tarvitse TyEL-vakuustussopimusta.

Miksi TyEL-maksua maksetaan?

Suomessa kaikesta työstä karttuu eläkettä. Työntekijän kansalaisuudella ei ole merkitystä.

TyEL-maksua maksetaan, jotta työntekijä saisi aikanaan hänelle kuuluvan eläketurvan. TyEL-maksu pitää maksaa, vaikka palkasta ei menisikään veroa.

Mistä tiedän onko kyseessä yrittäjä vai työntekijä?

Jos tilaat työn yritykseltä tai ammatinharjoittajana toimivalta yrittäjältä, yritys huolehtii itse työntekijöidensä eläketurvasta ja muista työnantajavelvollisuuksista ja ammatinharjoittaja omasta eläketurvastaan.

Jos työtä taas ei tehdä yrityksen lukuun tai yrittäjänä, sinut lasketaan työn suorittajan työnantajaksi. Epävarmassa tilanteessa on helpointa kysyä työn suorittajalta itseltään, tekeekö hän työn yrityksen tai oman toiminimen nimissä vai ei.  

Jos esimerkiksi tilaat ikkunanpesun siivousfirmalta, joka laskuttaa sinua työstä, sinä et ole ikkunanpesijän työnantaja. Jos taas maksat kummitytöllesi satasen siitä, että hän pesee kaikki talosi ikkunat, sinut lasketaan hänen työnantajakseen.

Miten hoidan TyEL-maksut ja palkkatietojen ilmoittamisen?

Maksettujen palkkojen tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viidentenä päivänä. Vuonna 2018 maksetut palkat voit edelleen ilmoittaa Veritakseen alla olevalla lomakkeella.

Vakuutusmaksu perustuu tulorekisteriin ilmoittamiisi palkkatietoihin. Veritas laskuttaa vakuutusmaksun. Laskun erääntyminen riippuu siitä, oletko tilapäinen työnantaja vai sopimustyönantaja.

TyEL-maksut pitää maksaa, vaikka palkasta ei pidätettäisikään veroa.

Sinun kannattaa myös harkita maksuttoman Palkka.fi-palvelun käyttöä. Palvelun kautta tottumatonkin työnantaja voi helposti hoitaa palkanlaskennan, TyEL-maksut ja veroilmoitukset. Huomaathan, että jos teet palkkailmoituksen Palkka.fi -palvelun kautta, Veritas ei lähetä sinulle laskua, vaan se pitää itse käydä hakemassa palvelusta.

Kuinka suuria TyEL-maksut ovat?

TyEL-vakuutusmaksu koostuu työnantajan ja työntekijän osuuksista. Työnantaja pidättää työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilittää sen yhdessä oman osuutensa kanssa eläkeyhtiöön.

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan prosentteina palkkasummasta. Yhteensä tilapäisesti työnantajana toimiva kotitalous tilittää eläkeyhtiöön TyEL-maksua 25,3% 30.4 asti ja 22,7% 1.5-31.12 maksamastaan palkasta vuonna 2020.

Työntekijän osuus tästä on alle 53-vuotiaan palkasta 7,15 prosenttia, 53–62-vuotiaan palkasta 8,65 prosenttia ja 63 vuotta täyttäneen palkasta 7,15 prosenttia 

Mitä muita velvollisuuksia minulla on työnantajana?

Työnantajana toimivan kotitalouden on TyEL-maksujen lisäksi:

  • Huolehdittava ennakonpidätyksestä ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksut verottajalle.
  • Otettava lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, jos työntekijöiden yhteenlaskettu palkkasumma ylittää 1 200 euroa vuodessa.
  • Maksettava työnantajan ja työntekijän työttömyysvakuutusmaksut, jos he ovat velvollisia ottamaan työntekijöilleen lakisääteisen työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen. Maksut maksetaan Työttömyysvakuutusrahastolle.
  • Maksettava työntekijöistään ryhmähenkivakuutusmaksua. Maksu peritään työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen maksun yhteydessä.

 

Esimerkki: Terassi kesäksi

Ahosen perhe haluaa uudistaa kesämökkinsä terassin ennen kesälomien alkua ja palkkaa naapurinsa 18-vuotiaan, kirvesmieheksi opiskelevan pojan tekemään työn. Työhön arvioidaan kuluvan viikon, jonka perusteella pojan kanssa on sovittu 500 euron korvauksesta.

Naapurin poika ei ole yrittäjä, joten Ahosten on huolehdittava hänen eläketurvastaan maksamalla TyEL-maksua.

Koska Ahosten puolen vuoden aikana maksama palkka ei ylitä 8 676 euroa, he voivat hoitaa eläkemaksut tilapäisenä työnantajana. He ilmoittavat maksetun palkan määrän tulorekisteriin ja pidättävät pojan palkasta 7,15 prosenttia TyEL-maksua.

Maksukuitin saatuaan Ahoset tilittävät pidättämänsä työntekijän maksuosuuden yhdessä oman TyEL-maksuosuutensa kanssa eläkeyhtiöön. Yhteensä tilitettävä summa on 25,3 prosenttia pojalle maksetusta palkasta eli 126,50 euroa.

Kun naapurin poika aikanaan jää eläkkeelle, hänen jokaisesta kuukausieläkkeestään pieni osa on karttunut Ahosten terassin rakentamisesta.