TyEL-maksut

TyEL-vakuutusmaksu lasketaan prosenttina palkkasummasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa TyEL-vakuutusmaksuprosentin vuosittain, ja vuonna 2017 vakuutusmaksuprosentti on keskimäärin 24,4. Tämä sisältää myös työntekijän osuuden TyEL-maksusta.

Työntekijän eläkemaksu

Kaikki 17–67-vuotiaat työntekijät maksavat työntekijän työeläkevakuutusmaksua.

Maksu riippuu työntekijän iästä. Vuonna 2017 työntekijän maksu on

  • alle 53-vuotiaalle 6,15 prosenttia,
  • 53–62-vuotiaalle 7,65 prosenttia ja
  • 63 vuotta täyttäneille 6,15 prosenttia työeläkeansioon kuuluvasta palkasta.

Työntekijän eläkemaksusta voit lukea lisää esitteestämme sivun alalaidasta.

Vuoden 2016 maksut voit tarkistaa tästä.

Sopimustyönantajan TyEL-maksu 

Vuonna 2017 sopimustyönantajan TyEL-vakuutusmaksu on 25,1 prosenttia työntekijöiden palkkasummasta sisältäen työntekijän maksuosuuden.

Maksun tarkkaan loppusummaan vaikuttavat muun muassa mahdollinen asiakashyvitys sekä palkkasumman ylittäessä 2,04 miljoonaa euroa myös yrityksen maksuluokka. Maksuluokista tarkempia tietoja alla.

Suurtyönantajat osallistuvat työkyvyttömyyseläkkeiden kuluihin

Työnantajat, joiden palkkasumma ylitti 2,04 miljoona euroa vuonna 2015, osallistuvat vuonna 2017 oman henkilöstönsä työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksiin suoraan. Maksut on porrastettu maksuluokkiin, joka määräytyy yrityksen kahden edeltävän vuoden työkyvyttömyystilaston mukaan. Mitä suurempi työkyvyttömyyseläkemeno on ollut, sitä suurempi on yrityksen maksuluokka.

Täyden omavastuumaksun työkyvyttömyyseläkkeistä yritys maksaa silloin, kun palkkasumma on vuonna 2015 ylittänyt 32,7 miljoonaa euroa.

Palkkasummaan lasketaan kaikki yrityksen TyEL-vakuutusten palkkasummat. Kokonaispalkkasummassa huomioidaan myös ne työntekijät, jotka on vakuutettu muualla kuin Veritaksessa.

Työantajan tärkein resurssi on työntekijät. On kaikkien edun mukaista, että työnantaja tarjoaa henkilöstölle mahdollisimman hyvät edellytyksen työn tekemiseen. Me voimme auttaa asiakkaitamme työhyvinvoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Lue lisää työhyvinvointipalvelustamme.

Lue lisää suurtyönantajien työeläkemaksusta esitteestämme alta.