Usein kysyttyä

Suosittuja kysymyksiä

Jos on työsuhteessa tai MyEL-vakuutettu, onko otettava YEL?

Vaikka yrittäjä on työsuhteessa ja hänen yritystoimintansa on vain sivutoimista, hänen tulee ottaa YEL-vakuutus, jos hänen yrittäjätoimintansa työpanos yltää vähintään YEL-työtulon alarajaan.

Pääsääntöisesti maatalousyrittäjien eläkelain MyEL:n ja YEL:n mukainen vakuuttaminen määräytyy verotuksen perusteella; jos yritystoimintaa verotetaan maatalouden tulona, se tulee vakuuttaa MyEL:n mukaan, kun taas vastaavasti yritystulona verotettava yritystoiminta vakuutetaan YEL:n mukaan.

Jos ottaa YEL-vakuutuksen takautuvasti, tuleeko lisämaksuja?

Jos otat vakuutuksen yli kuuden kuukauden päästä YEL:in alaisen yritystoiminnan alkamisesta, sinun tulee maksaa vakuutusmaksujen lisäksi 10 prosentin laiminlyöntikorotus laiminlyöntiajan vakuutusmaksusta.

YEL-vakuutuksen voi ottaa takautuvasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle kalenterivuodelle.

Jos yrittäjä ei nosta palkkaa, pitääkö hänen ottaa YEL?

Yrittäjän velvollisuus ottaa YEL-vakuutus ei riipu siitä, nostaako hän palkkaa yrityksestään vai ei.

Mikäli muut YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät ja yrittäjä työskentelee yrityksessään vähintään minimityöpanoksen arvoisesti, tulee hänen vakuuttaa itsensä, vaikka ei nostaisi työstään lainkaan palkkaa.

Kertyykö yrittäjille ja työntekijöille yhtä paljon eläkettä?

YEL:stä ja TyEL:stä kertyy yhtä paljon eläkettä.

1.1.2017 alkaen yrittäjälle ja työntekijälle kertyy vuodessa eläkettä seuraavasti:

  • 1,5 % alle 53-vuotiaana
  • 1,7 % ikävuosina 53–62
  • 1,5 % ikävuosina 63–67
  • 1,5 % eläkkeellä ollessa.

Jos jäät eläkkeelle vasta alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen, eläkkeesi määrää korotetaan lisäksi 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Vuodessa korotusta tulee siis 4,8 prosenttia. 

Laske arvio eläkkeesi määrästä yrittäjän eläkelaskurilla.

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!