YEL-vakuutuksen muutokset

Mitä tapahtuu YEL-vakuutukselle, jos yrittäjä lähtee töihin ulkomaille?

Ulkomailla työskentelevä yrittäjä vakuutetaan lähtökohtaisesti työskentelymaan sääntöjen mukaisesti.

Voit harjoittaa yritystoimintaa tilapäisesti ulkomailla ja pitää YEL-vakuutuksesi voimassa. Mikäli työskentelet tilapäisesti EU-maissa, voit saada Eläketurvakeskuksen myöntämän todistuksen kuulumisesta Suomen sosiaaliturvaan kahden vuoden tai poikkeusluvalla viiden vuoden ajaksi.

Mikäli lähdet työskentelemään niin sanottuun sopimuksettomaan maahan (esim. Venäjä), voit pitää YEL-vakuutuksesi voimassa vain, jos ulkomaantyö kestää alle vuoden ja sinun katsotaan edelleen asuvan Suomessa, tilapäisestä ulkomaillaoleskelustasi huolimatta. 

Lue lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta.

Pitääkö YEL-vakuutus pitää voimassa äitiysloman aikana?

YEL-vakuutus perustuu yrittäjän työpanokseen.  Mikäli et työskentele äitiysloman aikana, ei sinulla ole YEL-vakuuttamisvelvollisuutta.

Jos kuitenkin jatkat työskentelyä äitiysloman aikana, mutta esimerkiksi vähennät työntekoa kuitenkin niin, että työpanos on yli lain edellyttämän minimirajan, vakuutus tulee olla voimassa ja työtuloa muuttaa vastaamaan pienentynyttä työpanosta.

Voiko vakuutuksen pitää voimassa sairasloman aikana?

YEL-vakuutus edellyttää yrittäjän työpanosta. Jos et pidemmän sairasloman aikana työskentele yrittäjänä, niin vakuutus voidaan päättää. Mikäli kyse on lyhytaikaisesta sairauslomasta, vakuutuksen tulee olla voimassa.

Sinun on hyvä olla meihin yhteydessä, ennen kuin teet päättymisilmoituksen sairausloman perusteella.

Mikäli työkyvyttömyytesi kestää yli omavastuuajan, Kela voi alkaa maksaa sinulle sairauspäivärahaa.

Lue lisätietoja sairauspäivärahan hakemisesta ja korvaussummista Kelan verkkosivuilta. 

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!