YEL-vakuutusmaksut

Jos ottaa YEL-vakuutuksen takautuvasti, tuleeko lisämaksuja?

Jos otat vakuutuksen yli kuuden kuukauden päästä YEL:in alaisen yritystoiminnan alkamisesta, sinun tulee maksaa vakuutusmaksujen lisäksi 10 prosentin laiminlyöntikorotus laiminlyöntiajan vakuutusmaksusta.

YEL-vakuutuksen voi ottaa takautuvasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle kalenterivuodelle.

Kumpi maksaa YEL-maksut, yrittäjä vai yritys?

Saat itse valita kumpi on maksajana.

YEL-vakuutusmaksut voidaan vähentää täysimääräisesti joko omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi tai yrityksesi verotuksessa, riippuen siitä, kumpi maksut on maksanut.

Mikäli maksut vähennetään henkilökohtaisessa verotuksessa, voit puolisosi kanssa sopia, kumman henkilökohtaisessa verotuksessa YEL-maksut vähennetään.

Mikä on YEL-joustomaksu?

Voit tietyin edellytyksin maksaa itsellesi hyvinä vuosina 10–100 prosenttia enemmän eläkemaksuja muuttamatta kuitenkaan työtuloasi.

Vastaavasti voit tietyin edellytyksin tiukempina aikoina joustaa maksuissa alaspäin, eli maksaa 10–20 prosenttia vähemmän eläkemaksuja itsellesi. 

Koska työtulosi säilyy samana, joustomaksu ei vaikuta muuhun sosiaaliturvaasi.

Lue lisää joustomaksuista.

Mitä tapahtuu, jos YEL-maksuja jää maksamatta?

Työeläkevakuutusmaksut on maksettava viiden vuoden kuluessa maksuunpanoa seuraavan vuoden alusta lukien. Muussa tapauksessa maksu vanhenee.

Vanhentuneet työeläkevakuutusmaksut otetaan pienentävänä tekijänä huomioon kokonaistyötulossa eläkettä laskettaessa. Kyseisen vuoden työtuloa pienennetään samassa suhteessa kuin maksuja on maksamatta.

Jos jonkun vuoden YEL-maksut ovat kokonaan jääneet maksamatta, on sen vuoden työtulo eläkettä laskettaessa 0 euroa.

Mitä YEL-verovähennys tarkoittaa?

YEL-verovähennys tarkoittaa, että voit vähentää YEL-vakuutusmaksut henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa sen mukaan, kumpi ne on maksanut. Jos maksaja ei ole yrityksesi, voit myös sopia, että vähennys tehdään puolisosi verotuksessa.

Käytännössä maksamasi YEL-maksut vähennetään verotettavasta tulostasi. Maksat siis vähemmän veroa, koska maksat sitä pienemmästä summasta. Veron määrään vaikuttavat myös mm. kotikuntasi, siviilisäätysi, yritysmuotosi sekä muut mahdolliset vähennyksesi.

Esimerkki: YEL-verovähennys yrittäjän verotuksessa

Laskimme vero.fi-sivuilta löytyvällä veroprosenttilaskurilla, mitä YEL-maksujen vähentäminen verotuksessa merkitsee euroissa, kun kyseessä on 1980 syntynyt naimaton ja lapseton turkulainen yrittäjä, joka ei kuulu kirkkoon.
Kuvitellaan, että sekä yrittäjän YEL-työtulo että hänen yrityksestä nostamansa palkka ovat 25 000 euroa vuodessa. Hän ei ole uusi yrittäjä, joten hänen YEL-maksunsa on 24,1 prosenttia YEL-työtulosta eli 6 025 euroa vuodessa. Hän vähentää YEL-maksun henkilökohtaisessa verotuksessaan.
  Maksettava vero, vuodessa
YEL-maksua ei vähennetä 3 353,42 euroa
YEL-maksu vähennetään 1 671,09 euroa
Säästö 1 682,33 euroa

Vaikka YEL-vakuutuksen hinta on siis 6 025 euroa vuodessa, on kustannus yrittäjälle todellisuudessa vain 4 343 euroa vuodessa.

Haluaisitko selvittää oman verohyötysi? Laske ensin YEL-laskurilla, mitä YEL sinulle maksaa. Siirry sen jälkeen verottajan veroprosenttilaskuriin.

Saako verohallinto tiedot YEL-maksuista suoraan Veritakselta?

Emme ilmoita verottajalle tietoja maksetuista eläkevakuutusmaksuista.

Tietyissä tapauksissa ilmoitamme vakuutetulle palautetuista vakuutusmaksuista.

YEL-työtulot sen sijaan ilmoitamme vuosittain automaattisesti verottajalle. Työtulo ilmoitetaan vuosityötulona. Jos työtulo on muuttunut vuoden aikana, vuosiansiona on vuoden työtulojen voimassaoloajan suhteessa painotettu keskiarvo.

Sama koskee tilannetta, jossa vakuutus on alkanut tai päättynyt vuoden aikana.

Tarvitsen todistuksen voimassa olevasta eläkevakuutuksesta. Mistä saan sellaisen?

YEL-todistuksen, eli todistuksen voimassa olevasta yrittäjän eläkevakuutuksesta saat kätevimmin tulostamalla sen itse VerNet-verkkopalvelustamme.
 
Palveluun pääset kirjautumaan sivun oikeasta ylänurkasta. Mikäli et vielä ole ottanut VerNetiä käyttöösi, voit tehdä sen helposti solmimalla verkkopalvelusopimuksen kanssamme.
 

Vaihtoehtoisesti voit myös tilata todistuksen yrityspalveluistamme yel@veritas.fi tai puh. 010 195 612. Todistus on sinulle ilmainen.

Voiko maksupäivän valita itse?

Eräpäivää ei voi muuttaa.

Vakuutusmaksu erääntyy sovitun kalenterikuukauden 20. päivänä. Tämä perustuu sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamiin vakuutusehtoihin.

Kaikki eläkevakuutusyhtiöt noudattavat samoja vakuutusehtoja. 

Eräpäivän ollessa pyhäpäivä siirtyy eräpäivä seuraavaan arkipäivään.

Voiko maksutapaa muuttaa?

YEL-vakuutusmaksujen maksutapaa voit halutessasi muuttaa ilmoittamalla meille uuden maksutavan esimerkiksi puhelimitse.

Vähintään puolet eräkuukausista on oltava ennen elokuuta.

Voiko YEL-maksut vähentää verotuksessa?

Voit vähentää maksamasi YEL-vakuutusmaksut verotuksessa täysimääräisesti.

Vakuutusmaksut voidaan vähentää joko omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi tai yrityksen verotuksessa, riippuen siitä, kumpi maksut on maksanut.

Mikäli maksut vähennetään henkilökohtaisessa verotuksessa, puolisot voivat keskenään sopia, kumman henkilökohtaisessa verotuksessa YEL-maksut vähennetään.

Voinko saada laskuni verkkolaskuna?

Asiakkaanamme voit halutessasi saada laskusi verkkolaskuina.

Siirtymällä verkkolaskutukseen voit nopeuttaa laskujen käsittelyä ja säästää kustannuksissa. Myös arkistointi tehostuu ja virheet vähenevät. Verkkolaskutus on täysin turvallista ja soveltuu kaikenkokoisille yrityksille.

Verkkolaskutukseen siirtyminen on helppoa eikä se edellytä sähköisen laskujenkäsittelyohjelman käyttöä yrityksessäsi.

Voit itse valita, toimitetaanko laskut laskunkäsittelyohjelmaasi vai e-laskuina suoraan verkkopankkiisi.

Välitämme verkkolaskut Nordean kautta.

Tarvittavat tiedot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella.

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!