Mitä YEL-verovähennys tarkoittaa?

YEL-verovähennys tarkoittaa, että voit vähentää YEL-vakuutusmaksut henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa sen mukaan, kumpi ne on maksanut. Jos maksaja ei ole yrityksesi, voit myös sopia, että vähennys tehdään puolisosi verotuksessa.

Käytännössä maksamasi YEL-maksut vähennetään verotettavasta tulostasi. Maksat siis vähemmän veroa, koska maksat sitä pienemmästä summasta. Veron määrään vaikuttavat myös mm. kotikuntasi, siviilisäätysi, yritysmuotosi sekä muut mahdolliset vähennyksesi.

Esimerkki: YEL-verovähennys yrittäjän verotuksessa

Laskimme vero.fi-sivuilta löytyvällä veroprosenttilaskurilla, mitä YEL-maksujen vähentäminen verotuksessa merkitsee euroissa, kun kyseessä on 1980 syntynyt naimaton ja lapseton turkulainen yrittäjä, joka ei kuulu kirkkoon.
Kuvitellaan, että sekä yrittäjän YEL-työtulo että hänen yrityksestä nostamansa palkka ovat 25 000 euroa vuodessa. Hän ei ole uusi yrittäjä, joten hänen YEL-maksunsa on 24,1 prosenttia YEL-työtulosta eli 6 025 euroa vuodessa. Hän vähentää YEL-maksun henkilökohtaisessa verotuksessaan.
  Maksettava vero, vuodessa
YEL-maksua ei vähennetä 3 353,42 euroa
YEL-maksu vähennetään 1 671,09 euroa
Säästö 1 682,33 euroa

Vaikka YEL-vakuutuksen hinta on siis 6 025 euroa vuodessa, on kustannus yrittäjälle todellisuudessa vain 4 343 euroa vuodessa.

Haluaisitko selvittää oman verohyötysi? Laske ensin YEL-laskurilla, mitä YEL sinulle maksaa. Siirry sen jälkeen verottajan veroprosenttilaskuriin.

Lue kaikki aiheeseen liittyvät kysymykset
Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!