Yrittäjän eläke

Kertyykö yrittäjille ja työntekijöille yhtä paljon eläkettä?

YEL:stä ja TyEL:stä kertyy yhtä paljon eläkettä.

1.1.2017 alkaen yrittäjälle ja työntekijälle kertyy vuodessa eläkettä seuraavasti:

  • 1,5 % alle 53-vuotiaana
  • 1,7 % ikävuosina 53–62
  • 1,5 % ikävuosina 63–67
  • 1,5 % eläkkeellä ollessa.

Jos jäät eläkkeelle vasta alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen, eläkkeesi määrää korotetaan lisäksi 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Vuodessa korotusta tulee siis 4,8 prosenttia. 

Laske arvio eläkkeesi määrästä yrittäjän eläkelaskurilla.

Vaikuttavatko maksamattomat maksut tulevan eläkkeen määrään?

Sinun on maksettava työeläkevakuutusmaksusi  viiden vuoden kuluessa maksuunpanoa seuraavan vuoden alusta lukien. Muussa tapauksessa maksu vanhenee.

Vanhentuneet työeläkevakuutusmaksut otetaan pienentävänä tekijänä huomioon kokonaistyötulossa, kun eläkettäsi lasketaan.

Kunkin vuoden työtuloa pienennetään samassa suhteessa kuin maksuja on maksamatta.

Jos jonkun vuoden YEL-maksusi ovat kokonaan jääneet maksamatta, on sen vuoden työtulosi eläkettäsi laskettaessa 0 euroa.

Voiko yrittäjä jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle?

Sekä yrittäjät että työntekijät voivat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle 61 vuotta täytettyään. Saat itse valita, otatko maksuun 25 vai 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestäsi.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle jäämiseen ei liity palkka- tai työaikavelvoitteita. Sinun ei tarvitse vähentää tai lopettaa työskentelyä eläkettä saadaksesi. Toisaalta sinun ei myöskään tarvitse jatkaa töissä, jos et halua.

Jos päätät jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, maksuun ottamaasi eläkeosaan tehdään varhennusvähennys. Vähennyksen määrä on 0,4 prosenttia jokaista kuukautta kohti, jotka sinulla on jäljellä alimpaan vanhuuseläkeikääsi. Vähennys on pysyvä.

Jos taas lykkäät eläkkeelle siirtymistä yli alimman vanhuuseläkeikäsi, eläkkeesi määrää korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Lue lisää osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä.

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!