Turvan perustana YEL-työtulo

Eläke- ja sosiaaliturvasi perusta on YEL-vakuutukseesi vahvistettu YEL-työtulo.

Työtulolla ei tarkoiteta yritystoimintasi taloudellista tulosta eikä nostamaasi palkkaa, vaan työpanoksesi arvoa.

Hyvä ohje on, että YEL-työtulosi tulee vastata sitä palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava työtäsi tekemään palkatulle, saman ammattitaidon omaavalle työntekijälle. Työtuloa arvioidessasi sinun kannattaa käyttää apuna YEL-laskuriamme.

YEL-työtulon pitää olla vähintään 7 958,99 euroa ja enintään 180 750,00 euroa vuodessa (v. 2020). 

Yritystoimintasi kehittyessä voit muuttaa työtuloasi, jos myös työpanoksesi on muuttunut. YEL-työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti, joten se kannattaa pitää alusta asti oikealla tasolla.

Katso täältä myös Eläketurvakeskuksen ohjeet YEL-työtulon määrittämiseen.

YEL-työtulo on tärkeä jo nuorena yrittäjänä

Tuleva eläkkeesi perustuu suoraan YEL-työtuloosi. Eläkettä laskettaessa otetaan huomioon työtulosi heti yrittäjätoimintasi alusta alkaen.

YEL-työtulosi voi kuitenkin vaikuttaa elämääsi merkittävästi jo paljon ennen vanhuuseläkeikää, sillä siihen perustuvat myös

  • äitiys- tai isyys- ja vanhempainrahasi
  • sairauspäivärahasi
  • oikeutesi työttömyyspäivärahaan
  • työkyvyttömyyseläkkeesi
  • lähimpiesi perhe-eläke.


Voit kokeilla, miten eri YEL-tulot vaikuttavat päivärahojesi ja eläkkeidesi määrään YEL-laskurillamme. Se näyttää myös, mitä valitsemasi turvan taso tarkoittaa YEL-maksun määrässä.

Jotta pääset yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, YEL-työtulosi pitää olla vähintään 13 076 euroa vuodessa (v. 2020).

Myös peruspäivärahan saaminen edellyttää tiettyä minimityötuloa, joka vuonna 2020 on 13 076 euroa. Rajaa korotetaan vuosittain palkkakertoimella. Työtulon on täytynyt olla vähintään tällä tasolla yhteensä 15 kuukautta työttömyyttä edeltävien neljän vuoden aikana. Ennen vuotta 2015 raja oli 8 520 euroa. 

Muutosta YEL-työtuloosi voit hakea VerNet-verkkopalvelussamme tai sivun alalaidasta löytyvällä YEL-muutoslomakkeella. Voit muuttaa YEL-työtuloasi vain muutoksen hakemispäivästä eteenpäin.

Monta yritystä, yksi YEL-työtulo

Jos sinulla on useita yritystoimintoja, YEL-työtulosi vastaa työpanostasi niissä kaikissa yhteensä.

Esimerkki:
Olet pääosakkaana ja lisäksi toimitusjohtajana kahdessa osakeyhtiössä. Toisessa työpanoksesi vastaa 20 000 euroa ja toisessa 10 000 euroa vuodessa. Miten hoidat työeläkevakuutuksesi? Vastaus: Ota yksi YEL-vakuutus, jonka työtuloksi tulee 30 000 euroa vuodessa.

YEL-työtuloa tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella

Yrittäjien YEL-työtuloja tarkistetaan joka tammikuussa palkkakertoimella. Näin ne pyritään pitämään tasolla, joka vastaa Suomessa tapahtuneita ansioiden ja hintojen muutoksia.

Palkkakertoimen vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ansioiden muutokset vaikuttavat kertoimeen 80 prosentin painolla ja hintojen 20 prosentin painolla.

Ilmoitamme asiakkaillemme tarkistetun työtulon määrän aina vuodenvaihteessa kirjeitse. 

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!