Työ EU- tai ETA-maissa

Kun lähdet töihin ulkomaille, maksat yleensä sosiaalivakuutusmaksut siihen maahan, jossa työskentelet. Maksut ja etuudet määräytyvät kyseisen maan sääntöjen mukaisesti.

Jos kuitenkin lähdet enintään kahdeksi vuodeksi yrittäjäksi toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin, voit tietyin edellytyksin pysyä Suomen sosiaaliturvan turvan piirissä ja pitää YEL-vakuutuksesi voimassa ulkomaantyöskentelysi ajan.

Yleensä vaaditaan, että:

  • sinulla on ollut YEL-vakuutus vähintään neljä kuukautta ennen ulkomaille lähtöäsi
  • harjoitat ulkomailla samankaltaista yrittäjätoimintaa kuin Suomessa ja säilytät toimintasi edellytykset Suomessa voidaksesi ulkomailta palattuasi jatkaa toimintaasi.

Ennen ulkomaille lähtöäsi sinun kannattaa ottaa yhteyttä Eläketurvakeskukseen ja pyytää heiltä ns. lähetetyn yrittäjän todistus (A1 tai E101). Todistuksessa kerrotaan, että maksat sosiaalivakuutusmaksusi Suomeen eikä sinun tarvitse maksaa niitä työskentelymaassasi.

Jos perheenjäsenesi lähtevät mukanasi ulkomaille, heidän on syytä ottaa yhteyttä Kelaan vastaavan todistuksen saamiseksi.

Lähetettynä yrittäjänä YEL-maksusi määräytyvät ulkomailla harjoittamasi yrittäjätoiminnan laajuuden ja oman työpanoksesi mukaan aivan kuin työskentelisit Suomessa.

Poikkeuslupa alle viisi vuotta kestävään työskentelyyn

Jos työskentelysi yrittäjänä toisessa EU-maassa kestää yli kaksi vuotta, mutta alle viisi vuotta, voit hakea poikkeuslupaa Suomen sosiaaliturvan piirissä pysymiseksi.

Poikkeusluvan myöntämiseen tarvitaan työskentelymaan viranomaisten suostumus.

Poikkeuslupaa haetaan Eläketurvakeskuksen kautta samalla lomakkeella kuin lähetetyn yrittäjän todistusta. 

Vaikka YEL maksaa kaikkialla saman verran, ei ole yhdentekevää, mistä sen hankit. Meiltä saat Suomen parasta eläkevakuutuspalvelua. Tervetuloa asiakkaaksemme!